15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΑΥΡΗΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΑΥΡΗΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ – AURELIUS AUGUSTINUS
(Ταγάστη, Νουμιδία 354 – Ιππών, Νουμιδία 430)

Από τους σπουδαιότερους χριστιανούς στοχαστές, επιφανής θεολόγος, Πατέρας και Άγιος της Δυτικής Εκκλησίας, Επίσκοπος Ιππώνος. Αγωνίστηκε εναντίον του μανιχαϊσμού, του δονατισμού και του πελαγιανισμού. Ως θεολόγος και φιλόσοφος άσκησε καθοριστική επιρροή στη δυτική θεολογία και ως συγγραφέας προσέδωσε γοητευτικό ύφος στη λατινική, ως γλώσσα του χριστιανισμού. Υπερασπιζόμενος τον χριστιανισμό, επιχειρεί να εξηγήσει το υπερφυσικό νόημα της ιστορίας, διακρίνοντας την ουράνια πολιτεία του Θεού από την ανθρώπινη πολιτική κοινωνία. Ο τρόπος ζωής του σε μικρή οργανωμένη αδελφική κοινότητα αποτέλεσε πρότυπο για τα μοναχικά δυτικά τάγματα. Τα μεγάλα αυγουστίνεια θέματα περί Θεού, ανθρώπου, γνώσεως, αγάπης, εδέσποσαν στην δυτική θεολογία.

Έργα: Επιστολαί κατά των Ακαδημεικών (386-387), Περί ελευθερίας της βουλήσεως (386-388), Περί της αληθούς θρησκείας (389-391), Εξομολογήσεις (397-398), Περί του χριστιανικού δόγματος (397-426), Περί της Τριάδος (400-416), Πολιτεία του Θεού (413-426), Περί αιρέσεων, Κάτοπτρον εκ της Αγίας Γραφής.
Βιβλιογραφία: [Έκδ. J.P. Migne, Patrologia Latina, Paris (1844), 32-47, Bibliotheque Augustinenne, Oeuvres de Saint Augustin, Paris (1949)], E. Gilson, Introduction a l’ etude de St. Augustin, 1945, G. Papini, Αυγουστίνος, 1955, Κ. Μπόνης, Ο Άγιος Αυγουστίνος Επίσκοπος Ιππώνος, 1964, Peter Brown, Augustine of Hippo, 1967, J.O’Donnell, Augustine, A new biography, 2005, G.B. Mathews, Augustine, 2005, R. Pottier, Saint Augustine le Berbère, 2006, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Κ.Δ. Γεωργούλη), Stanford Encyclopedia of Philosophy.

Εικονογραφία: Παλαιοχριστιανικό μωσαϊκό, 6 αι., Ανάκτορο Λατερανού, Η ζωή του Αγίου Αυγουστίνου, νωπογραφία, Benozzo Gotzzoli, Άγιος Σιμινιάνο, Άγιος Αυγουστίνος, πίνακας, Βαν Ντάϋκ, Αμβέρσα, Η εμφάνιση του Αγ. Αυγουστίνου, πίνακας, Τιντορέττο, Μουσείο Vicence.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΒΙΒΛ. 14-15)

* * *

Η πραγματική αλήθεια είναι η συμφωνία της νόησης με τα πράγματα. «Παθήματα τῆς ψυχῆς… ὁμοιώματα πράγματα». Και “adaequatio intellectus et rei” (Israeli, Avicena, Θωμάς Ακινάτης). “Η συμφωνία της γνώσης με το αντικείμενό της” (Κάντιος, Κριτική του καθαρού λόγου). Η αλήθεια είναι τυπική, είναι συμφωνία με τους νόμους του νου, είναι η κανονικότητα της νόησης. Η αλήθεια είναι αντικειμενική, η αλήθεια είναι αντιστοιχία, η αλήθεια είναι λογική.

Τα κριτήρια της αλήθειας είναι η ενάργεια, η πειστικότητα, η κανονικότητα.

Αλλά, η αλήθεια είναι η μη – λήθη, η φανέρωση, η άρνηση της λήθης. Είναι το μηδέν της λήθης. Το αληθεύειν είναι αποκαλυπτικότητα, απόφανση, διανοικτικότητα. Ο δρόμος από τον Ηράκλειτο και τον Παρμενίδη μέχρι τον Χάϊντεγγερ. Από πρακτική άποψη όμως, λέχθηκε ότι αληθινές παραστάσεις είναι εκείνες που μπορούμε να τις επαληθεύσομε, ενώ ψευδείς είναι εκείνες που δεν μπορούμε (James, Pierce, Dewey). Η αλήθεια έτσι εξετάζεται ως αντιστοιχία, ως συνάφεια, ως χρησιμότητα, ως πλεονασμός, ως διάψευση, ως μία αδιάκοπη επιστροφή στις παραδεδομένες θεωρίες, σε ένα σωκρατικό έλεγχο της μορφής του «οὐδὲν οἶδα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...