15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Πνοές ΙΙ»: Παρουσίαση της σειράς βιντεοτέχνης του Κ. Χατζημιχαηλίδη σήμερα στη Σπλάντζια

Ημερομηνία:

Σήμερα Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015, στις 20:30, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει τη διάλεξη του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και την προβολή της σειράς βιντεοτέχνης  Πνοές ΙΙ   στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας (Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Χανιά, Κρήτη).

O επιμελητής της παρουσίασης Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης σημειώνει: «Οι  Πνοές ΙΙ  είναι σειρά βιντεοτέχνης (video-art) οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Κώστας Καρυωτάκης, Δημήτρης Χουλιαράκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος. Δεκαοκτώ δημιουργίες βιντεοτέχνης, μικρές σε διάρκεια αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν, εξ ολοκλήρου, προσωπική κατάθεση του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης. Φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά στο Λόγο, μέσω της εικόνας, το ευρύ κοινό αλλά και να αναδείξει μια διαφορετική διάσταση του έργου των νεοελλήνων ποιητών μέσα από την κινηματογραφική ανάπτυξη. Με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, κυρίως από το χώρο της κλασσικής δημιουργίας, απογειώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή».

Αρχικά, ο επιμελητής της δράσης Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης θα παρουσιάσει τον σκηνοθέτη Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη με σχόλια και αναφορές για την πορεία του στο χώρο του κινηματογράφου και της βιντεοτέχνης (video-art). O Kυριάκος Χατζημιχαηλίδης θα μιλήσει για τη δημιουργία και τους στόχους παραγωγής των έργων της σειράς  Πνοές ΙΙ.  Στη συνέχεια θα προβληθούν τα έργα της και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Με τη λήξη της συζήτησης τα έργα θα προβάλλονται συνεχώς έως το τέλος της νύκτας με ελεύθερη είσοδο.

Η διάλεξη του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και η προβολή της σειράς βιντεοτέχνης  Πνοές ΙΙ  εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από τη την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.  

O Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κινηματογράφο, Θέατρο και Φωτογραφία. Στο χώρο του κινηματογράφου έχει εργαστεί ως Διευθυντής Παραγωγής, Σκηνοθέτης και Παραγωγός. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον τομέα της ταινίας μικρού μήκους έχοντας κατ΄ εξακολούθηση σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους: «Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2003. Υπήρξε  Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους.  Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους και την προβολή των «μικρών» καλλιτεχνικών δρώμενων. Πρόσφατα η παραγωγή της tshOrt «Προσευχή» σε σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με το θέατρο και πρόσφατα έχει σκηνοθετήσει την παράσταση-μουσικό θέαμα «Βαλίτσα», τη θεατρική παράσταση «Η Κυρία του Κυρίου» των Ν.Τσιφόρου–Π.Βασιλειάδη και τη θεατρική παράσταση «Κύναστον» του Στέφανου Κακαβούλη. Στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων  δίνει διαλέξεις για τον Κινηματογράφο και παραδίδει σεμινάρια Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Διδασκαλίας Ηθοποιού και Παραγωγής Κινηματογράφου. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στο site:  www.t-short.gr/kirhatz 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...