16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ποδηλάτρεις: “Δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα ενάντια στην ανίκητη βλακεία” – Δήμος Χανίων: “Η βλακεία είναι ανίκητη, και το θράσσος περισσεύει”

Ημερομηνία:

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 9ου ποδηλατικού παιχνιδιού “Φεγγάρι στη Ρόδα”, η συλλογικότητα Ποδηλάτρεις εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται με σκληρά λόγια για τη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη δημοτική αρχή στα θέματα διαχείρισης των δημοσίων χώρων και ότι “η βλακεία είναι ανίκητη”.

Όπως αναφέρουν “…από τέτοια βλακεία σκοτώνονται άδικα και τραγικά συμπολίτες μας. Από τέτοια βλακεία τα παιδιά μας λαμβάνουν καθημερινά την επικίνδυνη παιδεία του ασυνείδητου οδηγού και του αδιάφορου ή ανίκανου αρμοδίου. Από τέτοια βλακεία κινδυνεύουμε καθημερινά στο δρόμο για την δουλειά ή την ξεκούραση. Από τέτοια βλακεία κινδυνεύουμε να αποβλακωθούμε και οι υπόλοιποι. Γι αυτό δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα ενάντια στην βλακεία, την αδιαφορία και την ανικανότητα.”

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο Δήμος Χανίων απάντησε με μία ανακοίνωση λίγων λέξεων στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Θα συμφωνήσουμε ότι “η βλακεία είναι ανίκητη” απ΄ όπου κι αν προέρχεται και το θράσος, θα προσθέταμε, ότι περισσεύει”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της συλλογικότητας “Ποδηλάτρεις”:

Το φεγγάρι των επικίνδυνων αποστολών ήταν η πανσέληνος («φεγγάρι στην ρόδα» δηλαδή) του Μαΐου 2017. Φέτος «έπεσε» Πέμπτη, αλλά αυτό δεν πτόησε τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες της πόλης μας από το να θυμίσουν σε όλους ότι: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ -ΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΟΡΥΒΟΙ -ΕΣ, ΚΕΦΑΤΟΙ -ΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΟΙ –ΕΣ, ΟΜΟΡΦΟΙ –ΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ.
Χωράμε παντού, μπορούμε να πάμε παντού, να περπατάμε και να φλερτάρουμε με το ποδήλατο στο χέρι. Το μόνο που δεν μπορούμε (ακόμα) είναι να φτιάξουμε εμείς οι ποδηλάτες –τισσες ποδηλατόδρομους, να αδειάσουμε τους δρόμους από τους πανταχού παρκαρισμένους, να σηκώσουμε τους ασυνείδητους από τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις και τις πλατείες.

Ούτε μπορούμε να κάνουμε την δουλειά αυτών που υποτίθεται ελέγχουν αν χωράει ένα καρότσι να περάσει στην Νταλιάνη (αλλά ούτε χωράει, ούτε ελέγχουν) κι ας το ψήφισαν ως κανονισμό. Φαίνεται άλλωστε πως για άλλη μια φορά εξυπηρετήθηκαν συγκεκριμένα συμφέροντα και πως ο νέος κανονισμός δεν ισχύει για κάποιους εκλεκτούς. Αυτό που μπορούμε όμως είναι να τα δείξουμε όλα αυτά, όπως έγινε από τους εκατοντάδες ποδηλάτες στην πανσέληνο του φετινού Μαΐου με τις δράσεις:

• στους τραπεζόδρομους, εκεί που φράκαραν τα καρότσια

• στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, εκεί που εμποδίζονταν οι πεζοί

Πιστεύουμε ότι έχεις λάβει το μήνυμα, Δήμαρχε των Χανίων; Μπα! Όχι! Όχι πια!

• Όταν ηγείσαι μιας πόλης με κίνημα όπως οι ποδηΛάτρεις που έχει 12 χρόνια παρουσίας, μαζεύει 100άδες άτομα και, κυρίως, έχει την θέληση και τις ιδέες να συμβάλλει στην βελτίωση του κυκλοφοριακού και ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΟΥ

• Όταν είσαι δήμαρχος στην πόλη των πολλών τροχαίων ατυχημάτων και δεν κάνεις κάτι ΠΡΑΚΤΙΚΟ και άμεσο για την οδική ασφάλεια εδώ και δυόμιση χρόνια

• Όταν απέναντι από το Δημαρχείο σου τα τραπεζοκαθίσματα κλείνουν το πεζοδρόμιο και μπροστά απ το μαγαζί σου τα λεωφορεία φρακάρουν απ τα παρκαρισμένα

• Όταν οι άλλες πόλεις της περιφέρειας Κρήτης έχουν σαφώς αλλάξει όψη εδώ και χρόνια κι εδώ ακόμα τα ΙΧ παρκάρουν στο ιστορικό λιμάνι

"google ad"

… δεν περιμένουμε πια ΤΙΠΟΤΑ από αυτή τη δημοτική αρχή. Μόνο από τους συμπολίτες μας που σέβονται τον εαυτό τους, τους άλλους ανθρώπους και τον δημόσιο χώρο, μπορούμε να περιμένουμε κάτι. Κάτι μεγάλο ή μικρό. Καθημερινό αλλά ουσιαστικό.

Το Φεγγάρι στη Ρόδα, παιχνίδι πόλης εμπνευσμένο από τον αείμνηστο συμπολίτη μας Γιάννη Κτιστάκη, ξεκίνησε με την ελπίδα να μπολιάσει με φαντασία τους άρχοντες των Χανίων. Εδώ και δέκα χρόνια προσφέρει μια εμπνευσμένη και επιτυχημένη γιορτή πόλης, μια γιορτή που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες συμπολίτες και που μεταλαμπαδεύτηκε και σε άλλες πόλεις της χώρας. Όμως δεν φαίνεται να μπορεί να διαπεράσει το παχύ στρώμα που προστατεύει τους δημάρχους από την … ικανότητα για φαντασία και την τόλμη για αλλαγές.

Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Δώδεκα χρόνια τώρα να κατανοήσουμε ότι τα Χανιά επιλέγουν όλο και χειρότερους δημάρχους. Να παραδεχτούμε ότι «η βλακεία είναι ανίκητη». Όμως από τέτοια βλακεία σκοτώνονται άδικα και τραγικά συμπολίτες μας. Από τέτοια βλακεία τα παιδιά μας λαμβάνουν καθημερινά την επικίνδυνη παιδεία του ασυνείδητου οδηγού και του αδιάφορου ή ανίκανου αρμοδίου. Από τέτοια βλακεία κινδυνεύουμε καθημερινά στο δρόμο για την δουλειά ή την ξεκούραση. Από τέτοια βλακεία κινδυνεύουμε να αποβλακωθούμε και οι υπόλοιποι. Γι αυτό δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα ενάντια στην βλακεία, την αδιαφορία και την ανικανότητα.

Το φεγγάρι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την βοήθεια φίλων που εθελοντικά και αφιλοκερδώς βοήθησαν για να επιτευχτεί. Ευχαριστούμε λοιπόν :

– Τους εθελοντές ΠοδηΛάτρεις που βοήθησαν στην οργάνωση του
– Το RIDE cycle culture café για τη φιλοξενία των συνελεύσεων
– Το φούρνο Κορωνιωτάκη για το ίντερνετ
– To 1o Γυμνάσιο για τα θρανία και τις καρέκλες
– Το Digital Wave Studio και τον Αλέξανδρο για τα ηχητικά
– Τον Λευτέρη και τον Μανώλη για την τεχνική εξυπηρέτηση
– Το Video Computer – Γιάννης Παπαδουλάκης, για άμεση τεχνική ανταπόκριση
– Τον Γιώργο Μανουσάκη – Alfix σκαλωσιές για την εξέδρα
– Τα ποδηλατάδικα της πόλης για τα δώρα τους
– Το Bike Doctor για το service στην αγορά και το 1ο δώρο του ποδηλάτου
– Το Δίκτυο Fm, τον Παναγιώτη και την Μαρία για το διαφημιστικό σποτάκι
– Τον Ερυθρό Σταυρό για την μαζική παρουσία του
– Την Τροχαία Χανίων για ρύθμιση της κυκλοφορίας
– Τους οδηγούς των αυτοκινήτων για την υπομονή τους
– Τους ραδιοφωνικούς σταθμούς (το φεγγάρι μας) Δίκτυο FM, 91,5 Dcode 92,6, Super FM 86,9, Κρήτη FM 101,5 και τους παραγωγούς τους, για την προώθηση και την ταυτόχρονη ζωντανή σύνδεση
– Το zarpanews για το διαφημιστικό banner

Για τα δρώμενα

– Τον ερυθρό σταυρό
– Το Tedx Χανιά
– Την θεατρική ομάδα Πολιτισμικός Νότος
– Την θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης
– Τους Passepartout – δράσεις μετά μουσικής

Συλλογικότητα
ΠοδηΛάτρεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ