15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ποδηλατόδρομος από τη Τζανακάκη έως τη Χάληδων; – Τι λένε οι Ποδηλάτρεις

Ημερομηνία:

Την κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Τζανακάκη έως τη Χάληδων σχεδιάζει ο Δήμος Χανίων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Οι Ποδηλάτρεις εκφράζουν τη δική τους θέση:

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ο Δήμος Χανίων σχεδιάζει την κατασκευή ποδηλατόδρομου, από την αρχή της οδού Τζανακάκη έως και την οδό Χάληδων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Κατ’ αρχήν ελπίζουμε πράγματι να ξεκινήσει επιτέλους και στην πόλη μας η κατασκευή υποδομών για ποδηλάτες. Πλέον  κυκλοφορούν εκατοντάδες σε καθημερινή βάση.

Όμως θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποιους προβληματισμούς:

Σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση που πήραμε η ποδηλατική λωρίδα από την Γιάνναρη δεν θα συνεχίζει ευθεία στην Σκαλίδη αλλά θα κάνει ζικ-ζακ μέσω  του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου για να συναντήσει τον ποδηλατόδρομο στην Πειραιώς.

Το λογικό είναι η ποδηλατική λωρίδα να συνεχίσει ευθεία με κατεύθυνση προς  Πανελλήνιο και Κλαδισσό. Κανείς δεν πρόκειται να κάνει ζικζακδεξιά κι αριστερά σε κατηφόρα και ανηφόρα για να πάει στην Πειραιώςαφού μπορεί να πάει ευθεία και να στρίψει δεξιά. Άλλωστε οι ποδηλατόδρομοι είναι χρήσιμοι εκεί που είναι επικίνδυνα  για τους ποδηλάτες, δηλαδή εκεί που έχει φόρτο κυκλοφορίας όπως στο τμήμα από Τζανακάκη μέχρι Σκαλίδη που σχεδιάζεται.  Στην Χάληδων(και στην Πειραιώς) δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Να επισημάνουμε επίσης ότι ο ποδηλατόδρομος της Πειραιώς είναι παράλογα επικίνδυνος όπως έχει κατασκευαστεί επειδή εγκλωβίζει τους ποδηλάτες σε ένα κανάλι. Ας συμβουλευθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου κι ο μελετητής  τοΦΕΚ B 1053 – 14.04.2016(Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών για ποδηλατοδρόμους [Υποδομές ποδηλάτων]) του Υπουργείου Υποδομών κλπ ώστε να κατασκευάσει σωστά την νέα λωρίδα και να διορθώσει αυτήν της Πειραιώς.

Επικίνδυνη όμως παραμένει για τους ποδηλάτες η πλειονότητα των οδοστρωμάτων στις βασικές αρτηρίες της  πόλης. Η Βενιζέλου με τα ανοιγμένα κανάλια των οπτικών ινών και τις λακούβες, η Κυδωνίας, η Πλαστήρα, η Γιάνναρη,  η Σκαλίδη και η Σφακιανάκη με τα σαμαράκια είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις.

Εμείς θα προτείναμε αν πραγματικά θέλει ο Δήμος να φτιάξει ένα ουσιαστικό έργο να συμβουλευθεί τους μελλοντικούς χρήστες του ώστε να μην σπαταληθούν ξανά χρήματα για έργα άχρηστα όπως τον ποδηλατόδρομο της Πειραιώς που σπάνια χρησιμοποιείται.

Και  βέβαια να χαράξει από τώρα «το εκτενές δίκτυοποδηλατόδρομων» που όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή «είναι στους στόχους της».

Προσώρας παραμένουμε στη γνωστή πραγματικότητα.

Συλλογικότητα ΠοδηΛάτρεις

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...