23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ποια είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου, η επονομαζόμενη “Δρακουλέσκου” που βασάνισε τους Κύπριους και αναλαμβάνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Αλλαγή φρουράς συντελείται στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», και τη θέση του αναλαμβάνει μια παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Ρίσι Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις. Τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από στελέχη των θεσμών, ο κ. Γκογιάλ εμφανίζεται ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία. Για αυτό, άλλωστε, χρειαζόταν πολλές φορές να μεσολαβήσει και ο προϊστάμενός του, κ. Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε να γεφυρωθούν διαφορές που προέκυπταν.

Πρόκειται για την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Η θητεία στην Κύπρο

Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Γιατί την φώναζαν «Δρακουλέσκου» στην Κύπρο

Ποια είναι λοιπόν, αυτή η Ρουμάνα μελαχρινή με το αυστηρό καρέ, τα σκουρόχρωμα ταγέρ και τα πολύχρωμα φουλάρια, που χαμογελά πάντα με αυτοπεποίθηση στον φωτογραφικό φακό; Η ίδια παρουσιάστηκε κατά καιρούς πολύ σκληρή από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας σε πολλά ρερπορτάζ τους ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει εν ευθέτω χρόνω η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην Κύπρο της είχαν δώσει ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι, στυνδυάζοντας το επώνυμο της και με το όνομα του Δράκουλα, αφού και οι δύο μοιράζονται την ίδια πατρίδα. Την φώναζαν λοιπόν, «Δρακουλέσκου».

4 άγνωστα στοιχεία για τη σκληρή του ΔΝΤ

  • Ποια είναι;

Η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975 και –η ειρωνεία;- το όνομά της προδίδει την αγάπη των γονιών της για την αρχαία Ελλάδα, αφού παραπέμπει στη Δηλία Αρτέμιδα. Το 1992 πήρε το απολυτήριό της από το Γκεόργκε Λαζάρ, γνωστό επί Τσαουσέσκου ως το λύκειο που προτιμούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Επιβραβεύθηκε για τις επιδόσεις της όταν κέρδισε μια υποτροφία για τις ΗΠΑ, στο γυναικείο κολέγιο Ουίλσον, από όπου αποφοίτησε το 1997.

"google ad"

  • Το δυσπρόφερτο επίθετο

Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ρουμάνους επιστήμονες.

  • Μητέρα και καριερίστα

Παρόλο που έγινε μητέρα τριών παιδιών, δεν σταμάτησε να εργάζεται σκληρά και να γράφει έρευνες σε σημαντικά θέματα μακροοικονομίας. Ξεκίνησε με μελέτες για χώρες της Καραϊβικής και πρόσφατα μετέφερε το πεδίο εργασίας της στην Ευρώπη, δημοσιεύοντας την εργασία «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από άλλες Χώρες» καθώς και μια σειρά δοκιμίων για θέματα συντάξεων και ενέργειας.

  • Η φήμη της «αδίστακτης»

Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.

Έχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακροοικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο. Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».
iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...