28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

“Ποιος είναι ο βάνδαλος;”: Με απόσπασμα του Μίλαν Κουντερά ο σχολιασμός από τη Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera για τα χθεσινά γεγονότα

Ημερομηνία:

Aντί σχολίου από την ομάδα επικοινωνίας της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera, ένα απόσπασμα του Μίλαν Κούντερα από τον Ιούνιο του 1967, και μια φωτογραφία από τα χθεσινά επεισόδια στα Χανιά:

«Ποιος είναι ο βάνδαλος;

Σε καμία περίπτωση ο «άξεστος και αγράμματος δουλοπάροικος» που σε μια στιγμή οργής βάζει φωτιά στον πύργο του άρχοντα.

Βάνδαλος, όπως τον βλέπω γύρω μου, είναι ένας άνθρωπος που – αν και ξέρει να διαβάζει και να γράφει – βολεύεται στα προνόμια της ασφάλειας του και δεν καταλαβαίνει καν κάποια αδικία για την οποία πρέπει να πάρει εκδίκηση.
Βανδαλισμός λοιπόν, είναι η προνομιούχα στενοκεφαλιά, που ασφαλώς ευχαριστημένη με τον εαυτό της, είναι πάντα έτοιμη να καπηλεύεται και να υπονομεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα, ως μονοπώλιο και προνόμιο της.
Αυτή η ρηχότητα πνεύματος, που νομίζει αναμφισβήτητο δικαίωμα της να διαμορφώσει τον κόσμο αποκλειστικά σύμφωνα με τις απόψεις της, τελικά όντως τον διαμορφώνει: Καταστρέφοντας τον.

Γιατί ο κόσμος είναι κάτι άλλο, πολύ πιο ευρύ από αυτήν την προνομιούχα στενότητα και ρηχότητα…»

Απόσπασμα από την ομιλία του Μίλαν Κούντερα στο συνέδριο των Τσέχων συγγραφέων, Ιούνιος του 1967

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ