14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ποιος είναι ο Παπασταύρου, το δεξί χέρι του Σαμαρά, που βρίσκεται στη λίστα Φαλσιανί, σύμφωνα με τη La Stampa

Ημερομηνία:

Η La Stampa αναφέρει ότι το όνομα του Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στο ελληνικό σκέλος της λίστας Φαλτσιανί (γνωστή, στην Ελλάδα, ως λίστα Λαγκάρντ), το οποίο δημοσιεύθηκε το 2012 από το περιοδικό Hot Doc.

Σε άρθρο της με τον τίτλο «Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η θαμμένη φοροδιαφυγή» η  εφημερίδα La Stampa αποκαλύπτει ότι «μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ο Παπασταύρου ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ελλάδας» και ότι «είναι σαφές ότι ένα σκάνδαλο με τον ίδιο στο επίκεντρο, θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και για τη Νέα Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη βαριές, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μόνος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα».

Η La Stampa αναφέρει ότι το όνομα του Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στο ελληνικό σκέλος της λίστας Φαλτσιανί (γνωστή, στην Ελλάδα, ως λίστα Λαγκάρντ), το οποίο δημοσιεύθηκε το 2012 από το περιοδικό Hot Doc.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην ίδια λίστα υπήρχε και το όνομα του ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, «ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά και ότι διαχειριζόταν κεφάλαια για λογαριασμό του».

H δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι γράφει ότι το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί αν η προέλευση των ποσών αυτών ήταν παράνομη. «Όταν, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Εκείνος, όμως, αντιστέκεται, γράφει τις ενστάσεις του σε κείμενο που παραδίδει στους ανώτερούς του και καταγγέλλει την ανορθόδοξη πρακτική να του ζητείται, προφορικά, να βάλει στο αρχείο μια υπόθεση» τονίζει η «Λα Στάμπα».

Στην καταγγελία του υψηλά ιστάμενου του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τη La Stampa, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι:

«Δεν προκύπτει από πουθενά, κατά τα στοιχεία της HSBC ότι ο Μιωνής διαχειριζόταν τους δύο λογαριασμούς με «υπεύθυνο» τον Παπασταύρου 5091443771 και «Stabri ltd», όπως είχαν υποστηρίξει, αντιθέτως, στην κατάθεσή τους, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο ίδιος ο Μιωνής.

» Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή.

» Ο πληρεξούσιος των λογαριασμών αυτών είναι ο κ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του και όχι ο Σάμπι Μιωνής.»

Η εταιρεία Stabri, η οποία φέρεται να είναι κυριότητας του συμβούλου του κ. Σαμαρά, έχει ως έδρα τον φορολογικό παράδεισο Virgin Islands. Δεν έχουν όμως κοινοποιηθεί, στην Ελλάδα, στοιχεία σχετικά με το μετοχικό της κεφάλαιο, παρά μόνον μια συναλλαγή 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων του Φεβρουαρίου του 2006 από ελβετικό λογαριασμό και την εταιρεία Fairwings asset inc. Ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι το ποσό προερχόταν από κέρδη άλλης εταιρείας.

Η ιταλική εφημερίδα καταλήγει ότι ο υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ υπέγραψε με επιφύλαξη την έκθεση, έπειτα από προφορικές εντολές ανωτέρων του, έστω και αν υπογράμμισε ότι δεν παρασχέθηκαν σημαντικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Stabri, το πώς άνοιξε ο λογαριασμός και έγινε το πληρεξούσιο στον Παπασταύρου, και η ακριβής προέλευση της συναλλαγής των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΣΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι για τον Σάμπι Μιωνή δεν ολοκληρώθηκαν, η υπεύθυνη Αρχή δεν ήλεγξε τις ελληνικές τράπεζες σε αναζήτηση λογαριασμών που να συνδέονται με την εταιρεία Stabri και δεν ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυσή της στην Κύπρο και τις νήσους Virgin.

Ποιος είναι ο «άγνωστος» κ. Παπασταύρου

"google ad"

Μέσω δημοσιευματος του «Βήματος» είχαμε μάθει ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς προέκρινε, τον κ. Στ. Παπασταύρου για αντικαταστάτη του κ. Ι. Στουρνάρα όταν αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Παπασταύρου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στο λεγόμενο… «war room» (την αποκαλούμενη και αίθουσα πολέμου) του Μεγάρου Μαξίμου ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά έχει την πλήρη εικόνα της «μάχης» που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα.

Είναι ο άνθρωπος που γνώριζε όσο ελάχιστοι όλα τα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, έχει άποψη για όλες τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το Μνημόνιο και τις όποιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν.

Ο 46χρονος δικηγόρος δεν ήταν ποτέ αυτό που αποκαλούσαν κάποιοι το 2009, την εποχή της εσωκομματικής αναμέτρησης του κ. Σαμαρά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ένας σκληρός «σαμαρικός».

Ο απαραίτητος σύμβουλος

Γρήγορα όμως έγινε απαραίτητος και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε τις ικανότητές του αλλά και τις «προχωρημένες» γνωριμίες του, καθώς και την ευελιξία του να κινείται στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας.

Ο κ. Σαμαράς την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τον ενέταξε στο περιβάλλον του.

Την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ την περίοδο 2004-2009 είχε μια αντίστοιχη θέση σε πιο χαλαρή μορφή και με τον κ. Κ. Καραμανλή όταν ήταν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής, αν και τον είχε συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν τον είχε όμως εντάξει ποτέ στην αποκαλούμενη ομάδα της «Ραφήνας».

Σπουδές στο Harvard

Ο κ. Παπασταύρου, αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία, έχει κομματική δράση και δεν ήταν απλά ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που απλά αξιοποίησε το γεγονός ότι αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και άρα έχει και καλές γνωριμίες και σχέσεις.

Τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αποτελούσε από τα πιο εργατικά στελέχη της πρωθυπουργικής ομάδας και γι’ αυτό και με τις «ευλογίες» του κ. Σαμαρά είχε τοποθετηθεί στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ είχε σηκώσει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η λίστα Λαγκάρντ

Εν μέσω της θητείας του ως διπλωματικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα όταν εμφανιζόταν συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων.

Από την πρώτη στιγμή ο Παπασταύρου έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για «πολιτικό αμοραλισμό» και τόνιζε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό και ότι η μόνη εμπλοκή του στη λίστα σχετίζεται με λογαριασμό 5,4 εκατ. δολαρίων πελάτη του. Οι εξηγήσεις του έγιναν αποδεκτές από τον κ. Σαμαρά και δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο η θέση του στο στενό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας.

Ανθρωπος ειδικών αποστολών

Ο κ. Σαμαράς του έχει αναθέσει κατά καιρούς ειδικές αποστολές και μάλιστα τον επέλεξε να «ξεπαγώσει» το Μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας – Ελλάδας που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2011 μεταξύ του κ. Γ. Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ.

Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν ότι κατά καιρούς έχει γευματίσει με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν αλλά και με άλλους κρίσιμους παράγοντες των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Π.χ. σε άλλη περίοδο είχε παραδώσει στη γερμανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Εμιλι Χάμπερτη «συντονίστρια της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης» φάκελο με δέκα τομείς για την ελληνογερμανική συνεργασία.

Μια χαρακτηριστική αποστολή ήταν όταν συνόδευσε τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στην Ελβετία για να συζητήσουν με την ελβετική κυβέρνηση το θέμα με τις λίστες των ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.

Ως εκ τούτου τα μυστικά που γνωρίζει είναι πολλά…

tovima.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...