13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πολάκης: Μπούρδες όσα λέει ο Γεωργιάδης για τη φαρμακευτική δαπάνη

Ημερομηνία:

Στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Τρία ερωτήματα ακούγονται τον τελευταίο καιρό: Θα πάει κανένας φυλακή; Έχετε στοιχεία και τρίτον ποιος έχει; Η Novartis είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα πάνω στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 260 εκατ. ευρώ, τα 160 ήταν δημόσια δαπάνη, και τα 100 ήταν ιδιωτική δαπάνη», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής αποτελούν μαύρο χρήμα ιδιωτικοποιήσεων, παράνομων φαρμάκων κ.α.»

«Κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία και… μηνύσεις. Να μηνύσετε και τους βουλευτές το 2011 κατέθεσαν ερώτηση στον τότε υπουργό Υγείας. Μπακογιάννη Θεοδώρα. Μηνύστε και τον κ. Σαλμά λέει ότι ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε ανέβασε την τιμή στα φάρμακα και όλα αυτά που λέει για την δαπάνη είναι μπούρδες», τόνισε ο Π. Πολάκης.

«Ο φαρμακοβιομηχανίες και οι Novartis τιμολογούσαν τα φάρμακά τους σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία) και έφερναν τις ίδιες στην Ελλάδα, επί συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, είμαστε από τις μοναδικές χώρες που ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εμείς, μέχρι το 2010, πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής, αυτό είναι τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα. Έτσι, οι φαρμακευτικές μπορούσαν να διαφθείρουν τον διοικητικό μηχανισμό», συμπλήρωσε.

Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο, επισήμανε ο Π. Πολάκης, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας ήταν τιμή αναφοράς για άλλες 29 χώρες, οι οποίες αγόραζαν τα σκευάσματα σε υψηλές τιμές, λόγω ακριβώς των τιμών που είχαν στην Ελλάδα.

«Τα ασφαλιστικά μας ταμεία ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μιλώντας για «έγκλημα». Μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής», ανέφερε.

Το 2006 η Novartis είχε τζίρο πανελλαδικά 341 εκατ. ευρώ και το 2009 είχε 596 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Πολάκης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό παραμύθι». «Δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι χρειάζεται «πολιτική απόφαση».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν μειώσατε τίποτα. Μεταφέρατε την αύξηση της δαπάνης στη συμμετοχή των ασθενών».

«Έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη ζωή μου. Είναι χυδαίο να χρησιμοποιούν τον θάνατο ενός κοριτσιού, για να πλήξουν αυτά που λέω» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας την υπόθεση του θανάτου της μικρής Μελίνας, για την οποία είχε μιλήσει νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαλώντας τον.

Άδωνις: Με θωρείς που σε θωρώ;

«Επί των δικών μου ημερών η Novartis δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε ετήσια βάση» αντεπιτέθηκε ο κ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία.

«Με θωρείς που σε θωρώ Πολάκη; Με θωρείς σε θωρώ Πολάκη; Αν η Παπασπύρου έχει τσίπα, θα ελέγξει με βάσει ποιο νομικό πλαίσιο δώσατε 8 εκατ. ευρώ. Εσύ ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή, εγώ θα σε βάλω» απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στη συνέχεια, μίλησε για την υπόθεση της Πολίνας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πόρισμα για τη Νεκταρία Πολάκη από το ΣΕΥΠ, το οποίο δεν έχει έρθει στο φως εδώ και τρία χρόνια.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ