19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πολιτιστική καθυστέρηση στα Χανιά: Στο “ράφι” μνημεία ιστορίας και πολιτισμού

Ημερομηνία:

Μια σειρά έργων που αναφέρονται στην Ιστορία και στον Πολιτισμό μας έχουν «μείνει στο ράφι» κυρίως λόγω της κατάταξης τους από τις τοπικές αρχές σε δεύτερης προτεραιότητας.

Σήμερα απλά θα τα απαριθμήσομε για να συνειδητοποιήσομε πόσο διαφέρουν τα λόγια «περί ανάδειξης των Χανίων σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Κρήτης» από  τα έργα.

Τα έργα αυτά είναι ξεχωριστά και πιστοποιούν την ταυτότητά μας στο πέρασμα της ιστορίας

Το άγαλμα της Ελευθερίας στο Ακρωτήρι στήθηκε για να τιμήσει τους αγώνες των Κρητών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έπεσε… επί Χούντας και έκτοτε κείτεται χορταριασμένο σε παρακείμενο χώρο.

Μόνο η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη εξήγγειλε από το Θέρισο την έγκριση 10 εκ. για την μελέτη ανακατασκευής του. Κανείς όμως από τους τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, Δημάρχους κλπ δεν ενδιαφέρθηκε για την προώθηση του έργου.

Εξαίρεση ο Δήμαρχος και μετέπειτα Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης που προσπάθησε να συλλέξει τα κομμάτια του αγάλματος που διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη μετά την πτώση του.

Αλλά και αυτός δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την φιλόδοξη προσπάθεια.

Το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης. Πονεμένη ιστορία που μόνο θλίψη προκαλεί. Εμπνευστής του όλου έργου τιμής και μνήμης στη μεγάλη εποποιία του λαού μας ο τότε κοινοτάρχης Γαλατά Λευτέρης Αμπαδιωτάκης

Η όλη ιδέα αγκαλιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό συντοπίτη μας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε και την πλάκα του έργου (η οποία αργότερα βανδαλίστηκε).

Έκτοτε επί νομαρχίας Αλέκας Μαρκογιαννάκη έγινε επιτροπή στην οποία συμμετείχε και ο γράφων.

Οι πιστώσεις  για την μελέτη του έργου λιγοστές, πρότασή μου για παγκρήτιο όπου γης έρανο απορρίφθηκε «για να μην προσβληθεί το Ελληνικό Κράτος που όφειλε να ανταποκριθεί».

Επί χρόνια πολλά σε κάθε επέτειο της Μάχης της Κρήτης παρουσιάζεται από τον Ναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη η μακέτα του έργου (!!!)

Γεγονός που προσβάλλει και γελοιοποιεί τη χώρα στα μάτια ειδικά των βετεράνων των συμμαχικών δυνάμεων.

"google ad"

Εκτός των παραπάνω καθοριστικών για την ταυτότητα και ιστορική πορεία του τόπου μας έργων τιμής και μνήμης εκκρεμούν ή επιβάλλεται άμεσα να γίνουν:

-Η ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ (πρώην Διοικητήριο 5ης Μεραρχίας) που στεγάζει το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Πρέπει άμεσα να γίνουν εργασίες. Κινδυνεύει με καταστροφή και κατάρρευση)

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

-Μεταστέγαση και εκσυγχρονισμός του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ από το ακατάλληλο κτίριο της οδού Σφακιανάκη που στεγάζεται.

-Επιτέλους ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΤΙΚΩΝ ΝΕΩΡΙΩΝ πριν η κατάρρευση πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

-Εργασίες επισκευής του διαβρωθέντος από τη θάλασσα φρουρίου της ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ στο Κουμ –Καπί

-Το Μουσείο Θεοδωράκη στον Γαλατά

-Το Βιομηχανικό Μουσείο στο κτίριο του παλιού υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αγιά.

-Το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων που δημιούργησαν η αείμνηστη Ασπασία Μπικάκη και η Ειρήνη Κουμανδράκη που συνεχίζει να το λειτουργεί. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση και ο μόνος που είχε έμπρακτα ενδιαφερθεί είναι ο πρώην Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης.

– Τέλος άμεσα πρέπει να ξηλωθούν από το δάπεδο των υπαίθριων χώρων του Λιμανιού μας οι πλάκες μαρμαρίνης τα τσιμέντα και η άσφαλτος και να αποκατασταθεί με πλάκες βεζουβίου ή κάτι που να προσομοιάζει.

Βεβαίως το «καρακιτσαριό» με τα φωτιστικά θα μείνει δυστυχώς στην ιστορία ως έργο «βανδαλισμού» και υποβάθμισης ενός μνημείου και ένδειξη χαμηλής πολιτιστικής κουλτούρας.

Για όλα αυτά που είναι έργα πρώτης προτεραιότητας ποιος θα ενδιαφερθεί όπως πρέπει; Ελπίζομε οι νέες Δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου που θα αναδειχθούν στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...