16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πολλοί νέοι άνθρωποι, με σπουδές, οι αγρότες που παίρνουν τη σκυτάλη στα μπλόκα | Φωτός

Ημερομηνία:

Φρέσκα πρόσωπα, με σπουδές ανεξάρτητες, συνήθως, από το αντικείμενο του πρωτογενή τομέα και με συγκροτημένο λόγο, που χαίρεσαι να του ακούς, είναι το μεγάλο κέρδος, που φαίνεται ότι θα αφήσει, ως υποθήκη για το μέλλον του αγροτικού κινήματος, η μεγαλειώδης κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με το σχετικό δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda.

Φιγούρες νεαρών αγροτών, όπως οι «τρεις σωματοφύλακες των Τεμπών» που όχι μόνο δεν φοβήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης, αλλά τουναντίον βγήκαν από την αρχή μπροστά να διεκδικήσουν την επιβίωση του κλάδου της γεωργίαςΦιγούρες νεαρών αγροτών, όπως οι «τρεις σωματοφύλακες των Τεμπών» που όχι μόνο δεν φοβήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης, αλλά τουναντίον βγήκαν από την αρχή μπροστά να διεκδικήσουν την επιβίωση του κλάδου της γεωργία

Στην πλειονότητα των µπλόκων, που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα τα ηνία της εκπροσώπησης είναι πασίδηλο ότι τα έχουν πάρει πλέον νέοι -στην ηλικία και στον τρόπο σκέψης- αγρότες και κτηνοτρόφοι, απαλλαγµένοι από συµπεριφορές που προσιδιάζουν σε… δεινοσαύρους του παρελθόντος.

Βαρύ πυροβολικό στα Τέµπη

∆εν είναι τυχαίο ότι η τριάδα που συγκροτεί το βαρύ πυροβολικό στο µεγάλο µπλόκο των Τεµπών, απαρτίζεται από τον 29χρονο Παναγιώτη Καλογιάννη και τους συνοµήλικούς του Φάνη Τραγάκη και Τριαντάφυλλο Τσιντούλη, ενώ και ο «µπαρουτοκαπνισµένος» Βαγγέλης Μπούτας στη Νίκαια έβγαλε στα φώτα της… ράµπας τον νεαρό Στέλιο Τσικρικά.

«Πάµε να διεκδικήσουµε κάτι και στο επίπεδο της µείωσης του κόστους παραγωγής και στο φορολογικό, αλλά και στο ασφαλιστικό. Εάν δεν δοθεί συνολική λύση, το αγροτικό επάγγελµα οδηγείται σε αφανισµό», µας είπε ο Παναγιώτης Καλογιάννης, που σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας και καλλιεργεί 500 στρέµµατα σιτηρά, όσπρια, βιοµηχανική τοµάτα, καλαµπόκι και τριφύλλι, ενώ ο Τριαντάφυλλος Τσιντούλης έχει παρόµοιες καλλιέργειες σε έκταση 600 στρεµµάτων.

∆ικτύωση στο Νησέλι

Στον κόµβο του Νησελίου, στην Ηµαθία, το µπλόκο των αγροτών αριθµεί πάνω από 550-600 τρακτέρ και είναι από τις εκπλήξεις της κινητοποίησης. Την ευθύνη εκπροσώπησης των αγροτών εδώ έχει ο Παναγιώτης Μεσαλάς, ένας 40χρονος αγρότης 4ης γενιάς που καλλιεργεί 500 στρέµµατα βαµβάκι, ροδάκινα και µανιτάρια.

Στη Χαλκηδόνα καθοριστική συνδροµή στην οργάνωση έχει ο Θεόδωρος Νέλλας, πρώην εργαζόµενος στην Goodyear και ιδιοκτήτης εµπορικού καταστήµατος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παράτησε, όµως, το 2000 και αποφάσισε να γυρίσει στην πατρογονική γη και να αρχίσει να καλλιεργεί βαµβάκια, καλαµπόκια, αλλά και ρύζια, καλλιεργήσιµης έκτασης 500 στρεµµάτων.

Ένας πρώην γραφίστας

Πρώην γραφίστας που εργάστηκε για λίγο στην Καθηµερινή, αλλά τελικώς τον κέρδισε η αγάπη του για τη γη είναι ο 43χρονος Γιάννης Πασσαλίδης από το µπλόκο του κόµβου της Χρυσούπολης, καλλιεργητής δενδρωδών καλλιεργειών, συνολικά περίπου 160 στρέµµατα, εκ των οποίων τα µισά ακτινιδιές.

Συνήθως κινούµενος στα… µετόπισθεν, λόγω των οργανωτικών ικανοτήτων του, ο πρόεδρος του ΑΣ Νέστου, αποφάσισε να βγει µπροστά, αντί να κρατά τα… χαλινάρια των πάλαι ποτέ πρωταγωνιστών του παρελθόντος. «Βλέπω ότι η κινητοποίηση θα εξελιχθεί δυναµικά και γι’ αυτό πρέπει να το διαχειριστούµε προσεκτικά όλοι, για να µε ξεφύγει η κατάσταση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από τα 18 του στα συνδικαλιστικά

Τα 44 του χρόνια διανύει, επίσης, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, απόφοιτος του γεωργοκτηνοτροφικού τοµέα από το Λύκειο, ο οποίος καλλιεργεί 700 στρέµµατα µε τριφύλλια, καλαµπόκια και βαµβάκια. «Ζυµώνεται» µε τα συνδικαλιστικά του χώρου από όταν ήταν 18 ετών, αλλά τώρα παίρνει πιο ενεργό ρόλο και είναι από τους βασικούς οργανωτές του µπλόκου στο Τελωνείο, ενώ µετείχε και στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το κτήριο της πρώην Νοµαρχίας της Ροδόπης.

"google ad"

ΦΑΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ – Με δύναµη από τα Τέµπη

B0BCDFE5696902F4D2E701FE3B5BD56B

Στην τριάδα που συγκροτεί το βαρύ πυροβολικό στο µεγάλο µπλόκο των Τεµπών ανήκει ο 30χρονος Φάνης Τραγάκης µαζί µε τους Παναγιώτη Καλογιάννη και Τριαντάφυλλο Τσιντούλη. «Είµαστε αποφασισµένοι να µείνουµε όσο χρειαστεί, ώστε να δικαιωθούµε. Έχουµε µέχρι τώρα παραταγµένα δεξιά και αριστερά των Τεµπών 1000 τρακτέρ, αποκλείοντας συµβολικά για δύο ώρες τον δρόµο και έπεται συνέχεια. Περιµένουµε κάλεσµα µόνο από τον Πρωθυπουργό, ώστε να δώσει άµεσα απαντήσεις και λύσεις στα πολλά και χρόνια προβλήµατά µας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 30χρονος αγρότης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΣΑΛΑΣ – «Κυψέλη» το Νησέλι

mesalas-niseli

Απόφοιτος από το ΤΕΙ Λογιστικής της Λάρισας, αλλά και από µια σχολή ∆ιαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, ο νυν πρόεδρος του ΑΣ Αλεξάνδρειας Ηµαθίας αποφάσισε να εκθέσει εαυτόν στα κοινά. Στις τωρινές κινητοποιήσεις έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των αγροτών στον κόµβο του Νησελίου. . Στον στενό πυρήνα της οµάδας του έχει µια πλειάδα 30άρηδων και 35άρηδων αγροτών οι οποίοι κάθονται µε τις ώρες στα µπλόκα και στέλνουν e-mails για να κάνουν γνωστές τις θέσεις των αγροτών στην υπόλοιπη κοινωνία.

AΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ  – Βράζει η Νίκαια

tsikritis-nikaia

Ο «µπαρουτοκαπνισµένος» Βαγγέλης Μπούτας στον κόµβο της Νίκαιας έβγαλε στα φώτα της… ράµπας τον νεαρό Στέλιο Τσικρικά, ο οποίος γεννήθηκε το 1989 στον Τύρναβο και κατάγεται από αγροτική οικογένεια αµπελοκαλλιεργητών, Είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και νέο µέλος του ∆.Σ. της Ενωτικής Οµοσπονδίας Νοµού Λάρισας ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «∆εν ζητούµε, απαιτούµε να ζήσουµε και να εργαστούµε στον τόπο µας αξιοπρεπώς. Το Μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί λαϊκή εξέγερση!».

-∆ηµιουργήσατε το µπλόκο της Νίκαιας, τι κλίµα επικρατεί εκεί;

ΔΗµΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ – Γελαδάρης στα Μάλγαρα

papadakis-malgara

Γέννηµα θρέµµα παιδί της πόλης, που στα 22 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη γειτονιά της Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, όπου και µεγάλωσε, προκειµένου να επιστρέψει στο χωριό και να ασχοληθεί µε την αγελαδοτροφία, είναι και ο ∆ηµήτρης Παπαδάκης, που παίζει καίριο ρόλο στην οργάνωση του µπλόκου των Μαλγάρων. Ο 39χρονος σήµερα αγελαδοτρόφος, που διατηρεί µονάδα µε 100 αρµεγόµενες αγελάδες στα Κύµινα, βλέπει πιο σφαιρικά το θέµα των διεκδικήσεων των αγροτών, σηµειώνοντας πως τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό συνδέονται και µε άλλα ζητήµατα, όπως τα δάνεια.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΕΛΛΑΣ – Ισχυρή φωνή στη Χαλκηδόνα

nellas-xalkidona

Στη Χαλκηδόνα καθοριστική συνδροµή στην οργάνωση του µπλόκου έχει ο Θεόδωρος Νέλλας, πρώην εργαζόµενος στην Goodyear και ιδιοκτήτης εµπορικού καταστήµατος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παράτησε, όµως, το 2000 και αποφάσισε να γυρίσει στην πατρογονική γη και να αρχίσει να καλλιεργεί βαµβάκια, καλαµπόκια, αλλά και ρύζια, συνολικής καλλιεργήσιµης έκτασης 500 στρεµµάτων. Σήµερα είναι αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χαλκηδόνας και µέλος του πανελλαδικού συντονιστικού και ο λόγος του µετράει µεταξύ των αγροτών της περιοχής.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο για την Agrotica 2016

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πασχαλινό bazaar στα Κουνουπιδιανά από τον Σύλλογο “Ορίζοντας”

Πασχαλινό bazaar με δώρα και όμορφες χειροποίητες λαμπάδες, διοργανώνει...

Η “Άνοιξη της Κοραή” 2024: Χανιά, βιώσιμη πόλη

Τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Είναι...