15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ποτίζουμε την ελιά ….. ορθολογικά!

Ημερομηνία:

Του Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη

Οι άριστες θερμοκρασίες για την ελιά κατά τη διάρκεια της άνθησης είναι 18-20°C και κατά την καρπόδεση 20-22°C για μια καλή παραγωγή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί πλήρης διαφοροποίηση των οφθαλμών (παραγωγή τέλειων ανθέων). Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει επαρκής υγρασία στο έδαφος κατά τη περίοδο αυτή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και οι θερμοί νότιοι άνεμοι που πνέουν αυτή την περίοδο που τα ελαιόδεντρα βρίσκονται στην φάση της άνθησης ή καπρόδεσης, ανάλογα με την περιοχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς υγρασίας στο έδαφος λόγω της ανομβρίας πιθανόν να προκαλέσουν μείωση της καρπόδεσης και επομένως μείωση της παραγωγής.

Για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις θα πρέπει να γίνει άμεσα μια άρδευση, αν δεν έχει γίνει, με 250-300 λίτρα νερό για κάθε δένδρο σε μία ή δύο δόσεις, ανάλογα με την σύσταση του εδάφους. Η άρδευση αυτή, εκτός του ότι θα βοηθήσει την καρπόδεση θα συμβάλει στην αύξηση της ετήσιας βλάστησης που θα φέρει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Προσοχή! Μην πλημμυρίσετε τον ελαιώνα σας, επειδή υπάρχει την περίοδο αυτή διαθεσιμότητα νερού. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα λόγω έκπλυσης του αζώτου, που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ