16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πούτιν: Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός

Ημερομηνία:

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα στην ανατολική Ουκρανία είναι το ίδιο το Κίεβο που δεν δέχεται να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα και εν μέσω σφοδρών επικοινωνιακών πυρών από την Δύση εξαιτίας της «εισβολής» που κατήγγειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χθες, ο Πούτιν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης κάλεσε τους αυτονομιστές να ανοίξουν ασφαλή διάδρομο «ώστε να επιστρέψουν οι Ουκρανοί στρατιώτες στις οικογένειές τους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές. Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες πολιορκούσαν τις πόλεις μας», δήλωσε.

Σε σχετικά ήπιο τόνο μίλησε χθες και ο Μπαράκ Ομπάμα που αν και χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία Ρώσων στρατιωτών ανάμεσα στις τάξεις των αυτονομιστών απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη «εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, που τις τελευταίες ημέρες καλεί σε βοήθεια την Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα». «Η κυβέρνηση θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το σημερινό διεθνές νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO» ανέφερε συγκεκριμένα.

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονομένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα». Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Βέβαια, ο Γατσένιουκ εκτός από το να πει πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ, είχε «προειδοποιήσει» ότι η Ρωσία θα έκλεινε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου ακόμη και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωσή του φαινόταν να ανατρέπει τα όσα μόλις είχε ανακοινώσει ο Πούτιν πως συμφώνησε με τον Ποροσένκο για επανέναρξη του διαλόγου προς αποφυγή του ενεργειακού αδιεξόδου της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία κάλεσε την Ευρώπη να φοβάται ότι το Κίεβο θα της “κλέψει” το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ ‘Ετινγκερ. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση. Υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη – και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία – να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες», σημείωσε.

Για ανάγκη προστασίας των αμάχων από τον στρατό του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία – όπου φουντώνουν οι μάχες εκ νέου με το ελληνικό προξενείο να μετεγκαθίσταται από την Μαριούπολη σε άλλη πόλη – μίλησε επίσης σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Ο μόνος τρόπος για να διασώσουμε πολίτες στην Ανατολική Ουκρανία είναι να απωθήσουμε τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά από τις θέσεις από τις οποίες βρίσκονται από τις οποίες επιτίθενται σε πόλεις», είπε και πρόσθεσε ότι «από στρατιωτικής άποψης ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι πολιτοφυλακές κάνουν απλά πράγματα – απωθούν τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά τις θέσεις από τις οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στις πόλεις, τα νοσοκομεία και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις». «Η απώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα σώσει πολλούς αμάχους», συμπλήρωσε σχολιάζοντας πως «το Κίεβο καλύπτει τη στρατιωτική του αποτυχία μιλώντας για ρωσική εμπλοκή».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε τα περί «κατάφωρης παραβίασης» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει εμπλακεί σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη ανταρτών

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...