18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πρέσβης Ισραήλ: Η Τουρκία “δεν είναι αιτία τριβών” – Δεν έχουμε θέση αν τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα!

Ημερομηνία:

Πριν από λίγες μέρες ο κ.Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ. Ηταν, μάλιστα, η πρώτη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την καραντίνα της πανδημίας. Ηταν σε αυτήν ακριβώς την επίσκεψη που ο κ.Μητσοτάκης έκανε την περίφημη δήλωση πως κάθε φορά που βρίσκεται στο Ισραήλ “νιώθει σαν στον σπίτι του”… 

Οπως διαπιστώσαμε από το επικοινωνιακό ντελίριο εκείνων των ημερών το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στο Ισραηλ διαφημίστηκε στο εσωτερικό της χώρας εν χορδαίς και οργάνοις. Ηταν, σύμφωνα με τους αυλικούς του…Μωυσή, άλλη μια απόδειξη της… πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και της σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας με “παίκτες” της περιοχής που ενισχύουν τη θέση της πατρίδας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Αυτό είναι πάνω κάτω το παραμύθι. Βέβαια, όπως είδαμε, και παρά τα… πανηγύρια, στις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Νετανιάχου και την ισραηλινή ηγεσία, ούτε μια φορά δεν ακούστηκε από το στόμα του “Μπίμπη” ή κάποιου ισραηλινού αξιωματούχου η λέξη “Τουρκία” ή ή λέξη “Ερντογάν”. 

Ο,τι συνέβη προχτές, όμως, υπήρξε πραγματικός κόλαφος όσον αφορά τα παραμύθια γύρω από τις περίφημες “συμμαχίες” της Ελλάδας μεταξύ των οποίων αυτή με το Ισραήλ στην οποία τόσο επενδύει η ΝΔ, όπως άλλωστε και ο… φιλοπαλαιστίνιος ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του. Αναφερόμαστε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Ιραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, ο κ.Αμράνι.

Κάθε δικό μας σχόλιο είναι περιττό. Μιλούν τα ίδια τα λόγια του Ισραηλινού πρέσβη. Ρωτήθηκε τι έχει να πει για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Προσέξτε την απάντησή του:

“Δεν αντιμετωπίζουμε την Τουρκία από μόνη της, δεν απομονώνουμε μια χώρα και δεν την αντιμετωπίζουμε ως αιτία τριβών. Οικοδομούμε συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο  και καλωσορίζουμε τις τριμερείς συνεργασίες ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας σε αυτή την περιοχή. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποτελέσει μέρος αυτής της δομής συνεργασίας και σταθερότητας”! 

Και συνέχισε:

“Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την δική μας συνεργασία (σσ: Ισραήλ – Ελλάδας) ή να την αισθάνεται ως πρόσκληση σε βάρος του, σε βάρος μιας άλλης χώρας δηλαδή”. 

Η Τουρκία, λοιπόν, αυτή που

  • κατέχει το 40% της Κύπρου,
  • που προχώρησε στο τουρκολυβικό μνημόνιο
  • που έχει εισβάλλει στην Συρία,
  • που έχει προχωρήσει ήδη σε γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων μια χώρας της περιοχής (Κύπρος) και
  • απειλεί ότι θα το πράξει εις βάρος μιας ακόμα χώρας (Ελλάδα),

κατά τον πρέσβη του Ισραήλ, ΔΕΝ αποτελεί αιτία τριβών!

Η Τουρκία, κατά τον κ.πρέσβη του Ισραήλ, αντίθετα, είναι ευπρόσδεκτη ως παράγοντας “σταθερότητας” στις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες! Οσο για τις συμφωνίες και συμμαχίες της Ελλάδας με το Ισραήλ, που για τον ελληνικό αστικό κόσμο της ευρωατλαντικής κοψομεσιάς συνιστούν “αντίβαρο” στην τουρκική επιθετικότητα, κάθε άλλο παρά έχουν τέτοιο χαρακτήρα, σύμφωνα με τον πλέον αρμόδιο να εκφράσει την θέση του Ισραήλ, τον πρέσβη του.

Ακόμα καταπληκτικότερο, όμως, είναι το επόμενο σημείο των δηλώσεων του κ.Αμράνι. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ευθέως: “Κύριε πρέσβη τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα”; Απολαύστε απάντηση:

“Το Ισραήλ δεν έχει νησιά ως εκ τούτου το Ισραήλ δεν σκέφτεται αυτό το ζήτημα, δεν είναι προτεραιότητά μας, δεν είμαστε μέρος της συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας (…) δεν έχουμε λοιπόν σαφή πολιτική επί των νησιών καθότι δεν είναι προτεραιότητά μας (…)”!

Δηλαδή,

"google ad"

  • την ώρα που η Τουρκία έχει σβήσει το Καστελόριζο από τον χάρτη,
  • την ώρα που η Τουρκία λέει ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα,
  • την ώρα που η Τουρκία βάλλει κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας που είναι νησί (Κύπρος),
  • την ώρα που στην Ελλάδα μας πουλάνε το παραμύθι ότι τα έχουν κάνει πλακάκια με το κράτος – τρομοκράτη που λέγεται Ισραήλ γιατί έτσι ενισχύεται, τάχα η θέση της Ελλάδας απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας,
  • την ώρα που στην Ελλάδα οι κυβερνώντες πουλάνε το παραμύθι ότι συμμαχίες όπως αυτές με το Ισραήλ θωρακίζουν την θέση της Ελλάδας όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας,

τι λέει – από ελληνικού εδάφους – ο Ισραηλινός πρέσβης;

α) Οτι το Ισραήλ έχει γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια (και) το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού “δεν είμαστε μέρος της συνθήκης” όπως μας εξήγησε ο κ.πρέσβης,

β) ότι η πολιτική ψευδολογία περί αντιμετώπισης των απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας με συμμαχίες τύπου Ισραήλ είναι τόσο παπάτζα όσο ακριβώς προκύπτει από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρέσβης δηλώνει πως η χώρα του είναι παντελώς αδιάφορη για το ζήτημα αφού ούτε νησιά διαθέτει, ούτε μέρος του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα είναι, ούτε σαφή θέση για το θέμα έχει ούτε και την ενδιαφέρει!

Τι δεν ενδιαφέρει δηλαδή το Ισραήλ; Ολα εκείνα για τα οποία οι εγχώριοι κυβερνώντες και οι παπαγάλοι τους λένε ότι υπερασπίζονται μέσω των συμπράξεων με το Ισραήλ, που, όμως, δεν το ενδιαφέρει !

Οτι τα παραπάνω συνιστούν τον απόλυτο εξευτελισμό του εγχώριου ευρωατλαντισμού, ότι αποτελούν την πεντακάθαρη απόδειξη πόσο βαθιά εμπλέκεται η πατρίδα μας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή χωρίς κανένα όφελος, μην περιμένετε, φυσικά, να το δείτε ή να το ακούσετε από τα ΜΜΕ  που μπουκώθηκαν με την περίφημη “λίστα Πέτσα” και γλείφουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, την ΕΕ και τις τριμερείς με το Ισραήλ.

(εδώ η συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη στο πρώτο Πρόγραμμα – ηχητικό – πηγή: Maximilianos Rovespieros):

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...