16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στην Σπίνα: “Kερδίζουμε  χρήματα και εργατοώρες και ελαχιστοποιούμε την  οικολογική επιβάρυνση στον τόπο μας”

Ημερομηνία:

Σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στην Σπίνα, από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαο Καλογερή και τον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιο Κων. Περράκη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο αιδεσιμότατος πατήρ Γρηγόριος Πετράκης.

Το παρόν έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, νυν και πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου καθώς και ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων κ. Μιχάλης Τσουπάκης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.α.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο που θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του Δήμου μας. Καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ημερησίως θα αποθηκεύονται αρκετοί τόνοι απορριμμάτων οι οποίοι θα μεταφέρονται με κλειστά κοντέινερ στην ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων.

Στην ομιλία της η κυρία Σταματία Σταυρίδου –  Βλησίδη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε σήμερα εδώ και εγκαινιάζουμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου μας. Η ολοκλήρωση του  ΣΜΑ είναι ένα σπουδαίο έργο για την περιοχή μας ,όχι μόνο γιατί  πετυχαίνουμε οικονομική και οργανωμένη  μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου μας προς το Ακρωτήρι  αλλά γιατί λύνουμε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο το σοβαρό οικολογικό  πρόβλημα που δημιουργούσε στην περιοχή του Σελίνου η ύπαρξη του ΧΥΤΑ.

 Καταφέραμε  με κόπους και με βάσανα που λέει  ο λαός, αντιμετωπίζοντας  πάρα πολλές  δυσκολίες να κλείσουμε το ΧΥΤΑ στους Αγίους Θεοδώρους και να απαλλάξουμε την Κουντούρα από το τοξικό νέφος των διαρκών αναφλέξεων του σκουπιδότοπου. Το έργο  του ΣΜΑ ήταν η σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για τη μεταφορά μεγάλου όγκου σκουπιδιών με μείωση του κόστους μεταφοράς, κερδίζουμε  χρήματα και εργατοώρες και ελαχιστοποιούμε την  οικολογική επιβάρυνση στον τόπο μας.

Για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στους Αγ. Θεοδώρους της Κουντούρας διατέθηκαν 280.000 από την Περιφέρεια Κρήτης. Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με 143.000 ευρώ και ο εξοπλισμός του ΣΜΑ(ένας τράκτορας και δύο  συρμοί) έφθασε στο ύψος των 500.000 ευρώ.

Είμαστε περήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Καλογερή για τη συμπαράσταση και τη χρηματοδότηση του έργου.

Επίσης ευχαριστούμε την ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, το Δασαρχείο Χανίων για την παραχώρηση του χώρου, τον Εμμανουήλ Κοτρωνάκη, ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου, το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου, τους κυρίους Στοϊλόπουλο και  Ξανθόπουλο, υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αμέριστη υποστήριξή τους στο σπουδαίο αυτό έργο».

Ο Αντιδήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Μιχάλης Μπικάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

O ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες κατάφερε σήμερα να εγκαινιάσει το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων , έργο κομβικής σημασίας για την ορθολογιστική και οικονομικά συμφέρουσα διαχείριση σκουπιδιών στην περιοχή μας .

"google ad"

 Το 2014 , όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε να υπηρετήσει για πρώτη φορά τις υποθέσεις του Δήμου βρέθηκε μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όσο αφορά τη διαχείριση μεγάλου όγκου σκουπιδιών της περιοχής μας . Η νομοθεσία όριζε την μεταφορά σκουπιδιών στο χώρο της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι , και θα έπρεπε από το 2010 να  έχει κλείσει και να έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά ο χώρος του ΧΥΤΑ  στην περιοχή Αγ. Θεοδώρων στην Κουντούρα.  Από το χώρο του ΧΥΤΑ τοξικό νέφος απλωνόταν πάνω από την Κουντούρα, κάθε φορά που αυτοαναφλεγοταν ο σκουπιδότοπος .  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μήνυε τα στελέχη της Διοίκησης , κάθε φορά που ξεσπούσε πυρκαγιά στο χώρο του ΧΥΤΑ , ενώ η μεταφορά των απορριμμάτων  προς το Ακρωτήρι γίνονταν δύσκολα και με τρόπο δαπανηρό και ασύμφορο εξαιτίας της κακής κατάστασης των απορριμμάτων που διέθετε ο Δήμος .

Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων στον Δήμο εκείνη την περίοδο ήταν από τα πλέον επείγοντα και σοβαρά ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει η νεοεκλεγμένη Δημοτική Αρχή . Κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν η εύρεση χώρου για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων , πράγμα που θα μείωνε το κόστος της αποκομιδής  των σκουπιδιών και θα διευκόλυνε τη συστηματική και συμφέρουσα μεταφορά προς τα Χανιά . Επιτακτική ανάγκη ήταν και η αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ .

Για να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία και το αδιέξοδο της κατάστασης πρέπει να αναφερθούμε στην κατάσταση των απορριμματοφόρων που είχε στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή . Παραλάβαμε 5 απορριμματοφόρα από τα οποία τα 3 ήταν παροπλισμένα , γιατί απαιτούσε πολλά χρήματα η επισκευή τους και τα 2 που ήταν σε κίνηση είχαν υψηλό κόστος συντήρησης , γιατί χρησιμοποιούνταν πάνω από μια 20-ετία . Έπρεπε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τον στόλο των απορριμματοφόρων και άμεσα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ  , γιατί κάθε τόσο το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες είχαμε αυτοαναφλέξεις του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που είχε εναποτεθεί τόσα χρόνια και τον χειμώνα , όταν φύσαγε ή έβρεχε , διασκορπιζόταν παντού νάιλον που επιβάρυναν το περιβάλλον αρνητικά.

Καταφέραμε με σωστή και επιμελημένη διαχείριση μέσα στην πρώτη τριετία της δημοτικής αρχής  να αποσύρουμε όλα τα παλαιά απορριμματοφόρα και να ανανεώσουμε τον στόλο με 3 καινούρια, 2 για σύμμεικτα απορρίμματα και 1 για ανακυκλώσιμα. (ας σημειωθεί ότι και σήμερα προχωρούμε έναν διαγωνισμό για ένα 4ο καινούριο απορριμματοφόρο)….

Το φλέγον θέμα της αναζήτησης χώρου για την εγκατάσταση του ΣΜΑ  ήταν το επόμενο ακανθώδες σημείο για την επίλυση του προβλήματος . Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και μετά από πολλές συζητήσεις και αναζητήσεις προκειμένου να επιτευχθεί κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και να αποφευχθούν αντιδράσεις τοπικιστικού χαρακτήρα, επιλέχθηκε ο χώρος στο δρόμο προς τη Σπίνα .

Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας και απαλλάξαμε την Κουντούρα από την οικολογική επιβάρυνση του ΧΥΤΑ . Κλείσαμε εδώ και χρόνια τον ΧΥΤΑ και μετά από τη χρηματοδότηση της  Περιφέρειας με 280.000 € προχωρήσαμε στην ολική αποκατάσταση του χώρου , στους Αγίους Θεοδώρους .

Με το οριστικό όμως κλείσιμο του ΧΥΤΑ στους Αγίους Θεοδώρους  και την αναγκαστική μεταφορά όλου του όγκου των σκουπιδιών του Δήμου μας στο Ακρωτήρι στα Χανιά , άρχισε η διαμόρφωση του χώρου που θα γινόταν η μεταφορά των σκουπιδιών στους συρμούς . Η κινητή περιουσία του ΣΜΑ , δηλαδή ένας τράκτορας και 2 συρμοί , οι οποίοι διαθέτουν ένα σύστημα συμπίεσης (για την συμπίεση των απορριμμάτων εσωτερικά) και ένα θάλαμο στο κάτω μέρος τους για τη συλλογή των στραγγισμάτων , το κόστος του έργου έφθασε στα 500.000€. Η απαραίτητη διαμόρφωση του χώρου στοίχησε 143.000€ ποσό το οποίο χρηματοδότησε η περιφέρεια και έτσι δημιουργήσαμε τον πρώτο σωστά διαμορφωμένο χώρο ΣΜΑ  στην περιφέρεια Χανίων .

Η επίμονη σταθερή προσήλωση μας στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών απέδωσε καρπούς μετά από πολύχρονη και δύσκολη προσπάθεια . Είμαστε περήφανοι που απαλλάξαμε την Κουντούρα από το τοξικό νέφος του ΧΥΤΑ ,είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την κοινωνική συναίνεση και κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε τον χώρο του ΣΜΑ .

Όσοι δουλέψαμε με αυταπάρνηση και πίστη στην ανάγκη εκσυγχρονισμού στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας , νιώθουμε δικαίωση και για το νέο στόλο των απορριμματοφόρων και για την ολοκλήρωση του ΣΜΑ.

Oι προσπάθειές μας έδωσαν λύση σε ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της περιοχής και θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε και τον επικεφαλής του επιστημονικού σχεδιασμού και οργάνωσης Μηχανικό Περιβάλλοντος τον κ. Μανόλη Κοτρωνάκη για τις άοκνες προσπάθειες του και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του παρόντος έργου .

Τέλος ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης για τη γενναία χρηματοδότηση του κομβικού για το περιβάλλον έργου, για την ολοκλήρωση του Σταθμού  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Καντάνου Σελίνου».

Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής συνοδευόμενος από την Δημοτική Αρχή μετέβησαν στο Γήπεδο Καντάνου όπου υπεγράφη η Σύμβαση για την χρηματοδότηση κατασκευής μεταλλικής κερκίδας στο γήπεδο Καντάνου.

Ακολούθησε επίσκεψη στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ Πελεκάνου στην Κουντούρα, για τον οποίο ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου έχει καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Τα έσοδα του Δήμου από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ θα καλύπτουν το κόστος ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων του Δήμου μας.

Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης μαζί με μέλη της Δημοτικής Αρχής επισκέφθηκαν την αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Κουντούρας όπου και συνομίλησαν με την Πρόεδρο και μέλη του συλλόγου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...