17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών

Ημερομηνία:

Με λαμπρότητα και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι απόδημοι καθώς και οι «εν Κρήτη…» Κρήτες μαζεύτηκαν στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο για την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Ομοσπονδίες, μέλη από διαφορετικές ηπείρους (Αμερική, Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία, Ευρώπη και Αφρική) έτυχαν αντιπροσώπευσης στην ολοήμερη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Αυγούστου. Επίσημοι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν κι απηύθυναν χαιρετισμό. Ανάμεσά τους, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειαρχης Ενότητας Ρεθύμνου κα. Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Πλευράκης, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ κ. Ζορμπάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φορτσάκης και ο βουλευτής κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Προσκεκλημένη, κύρια ομιλήτρια της Συνέλευσης ήταν η κ. Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. της «Γεύσεις Κρήτης Χαλκιαδάκη» & Μέλος Δ.Σ. των σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης», που ανέπτυξε με ακρίβεια το πολύ επίκαιρο θέμα «ΚΡΗΤΗ vs ΚΡΙΣΗ: 1-0 : H ανάπτυξη των Κρητικών προϊόντων εν μέσω κρίσης» και αναφέρθηκε σε τρόπους και μεθόδους μέσω των οποίων η Περιφέρεια Κρήτης και οι επιχειρηματίες στην Κρητη μπορούν με επιτυχία να προωθήσουν τα Κρητικά προϊόντα.

Στη συνέχεια, οι εντεταλμένοι αντιπρόσωποι εξέλεξαν στο προεδρείο της ΓΣ τον πρόεδρο της Παγκρητικής Ευρώπης κ. Γιάννη Επιτροπάκη που με επιδεξιότητα και δημοκρατικό, τυπικότατο τρόπο παρουσίασε και ανέλυσε τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Μερικά από τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

– Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι το θέμα του Συνεδρίου του ΠΣΚ που θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο το καλοκαίρι του 2016 θα είναι «Ο Κρήτικος στον Αγώνα για την Ελευθερία» ειδικότερα σε σχέση με την 75η επέτειο της ηρωικής Μάχης της Κρήτης και την 150η επέτειο από την αυτοθυσία και το ολοκαύτωμα της ηρωικής Μονής Αρκαδίου. Θα συμπεριλαμβάνει αγώνα δρόμου από το Αρκάδι μέχρι τη Φορτέτζα και συλλογή πόρων για την αναστύλωση της Πυριτιδαποθήκης.

– Κατά τη διάρκεια του επετειακού έτος 2016, το ΠΣΚ αναλαμβάνει να συντονίσει τους λαμπρούς εορτασμούς που θα διοργανωθούν σε όλο τον κόσμο από τις ομοσπονδίες-μέλη και τοπικούς συλλόγους Κρητών (σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία, Ευρώπη και Αφρική) καθώς και να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Ελλάδα.

– Το ΠΣΚ αναλαμβάνει με ευχαρίστηση την επανέκδοση της «Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη με επικεφαλής το Νίκο Καζαντζάκη».

– Έπειτα από πρόταση του Προέδρου Μανώλη Βεληβασάκη, η ΓΣ ομόφωνα ανακήρυξε επίτιμα μέλη του ΠΣΚ τρεις ιστορικούς συλλόγους, την Παγκρήτια Ένωση Αττικής, την Παγκρήτια Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια» και την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.

Στην αναφορά του, ο πρόεδρος του ΠΣΚ Μανώλης Βεληβασάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

«Είναι προνόμιο να κατάγεσαι από το μοναδικό σε ομορφιά τόπο, την Κρήτη, που οι Θεοί τοποθέτησαν σε κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, για να αποτελέσει από τα βάθη των αιώνων σταυροδρόμι πολιτισμών. Η Κρήτη είναι, ένα κομμάτι ακριβό ατόφιας Ελλάδας, ένας τόπος μονάκριβος, εκεί όπου ανακαλύπτεις τους κώδικες και τις πολιτιστικές αξίες από τα βάθη των αιώνων. Ένας τόπος λουσμένος στο φως του ήλιου, με ανθρώπους καλόκαρδους και υπερήφανους, που έχουν γευτεί απλόχερα τη δόξα και το θάνατο. Ειδικά για μας τους αποδήμους, η Κρήτη είναι η πηγή που μας ξεδιψά με το νερό του πολιτισμού της, με τη ρακή της ανθρωπιάς της, είναι η μάνα που μας δίνει μέτρο και χρόνο για να συγχρονίσουμε τον τρόπο ζωής μας στις χώρες που ζούμε. Από την Κρήτη αντλούμε τις δυνάμεις μας, τις μουσικές νότες, τις σκέψεις και την υπομονή μας. Η Κρήτη μας, όπως εμείς την ξέρουμε, όπως τη θυμόμαστε, μας έχει γίνει βίωμα. Ένα βίωμα που πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ατόφιο και ολόκληρο. Αυτή η παντέρμη Κρήτη, όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, τόσο μεγαλώνει κι αυτή και θεριεύει μέσα μας, σ’ όλους εμάς που ζούμε μακριά της. Ίσως, γιατί έχουμε καταλάβει πια πως καλύτερος τόπος δεν υπάρχει, και πως όσο και να τον ψάχνουμε ποτέ δεν θα τον βρούμε.

Κουβαλώντας μια βαριά παράδοση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ, να προβάλλουμε τον τόπο μας, τον πολιτισμό και την ιστορία του, και γενικά το Ελληνικό Πνεύμα. Χρειάζεται, όμως, αγώνας για να διαφυλαχθεί αυτός ο θησαυρός. Ένας θησαυρό που δεν μπορούν να μας υποθηκεύσουν, ή ακόμη και να κουρέψουν οι Τροϊκανοί και τα μνημόνια τους! Χρειάζεται, όμως, μεγάλος αγώνας για να διαφυλαχθεί το Ελληνικό πνεύμα. Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Έλληνας και ιδιαίτερα Κρητικός. Ιδιαίτερα σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ολόκληρα οικονομικά συστήματα, που σίγουρα μας οδηγούν σε αδιέξοδο, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε το Ελληνικό πνεύμα ζωντανό, με το να διαφυλάξουμε την Ελληνική μας ταυτότητα και με την προβολή των αξιών της φυλής μας. Ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη τώρα που η ανθρωπότητα και η κοινωνία δείχνει να έχει πάρει λάθος στροφή. Είμαστε έτοιμοι άραγε να την δεχτούμε; Εγώ νομίζω ναι, και θέλω να πιστεύω πως συμφωνείτε μαζί μου.»

Περαιτέρω, ο πρόεδρος Μανώλης Βεληβασάκης ανέφερε τα ακόλουθα πεπραγμένα του Προεδρείου και της ΔΣ κατά το περασμένο έτος 2014-2015.

– Το ΠΣΚ συνέχισε την έκδοση του Περιοδικού ΚΡΗΤΑΙΕΙΣ, με δύο τεύχη τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2015, 40σέλιδα, με πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα ύλη.

-Το ΠΣΚ έλαβε επίσημη και δυναμική θέση στο περιβόητο θέμα ΡΙΧΤΕΡ με σχετική απόφαση του ΔΣ και με επιστολή του που έχει κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα του.

"google ad"

-Το ΠΣΚ προχώρησε δυναμικά σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη στη σύσταση κοινού γραφείου Αποδήμων Κρητών και ΠΣΚ με γραφείο μέσα στην Περιφέρεια που επανδρώνεται από την ικανή εκπρόσωπο του ΠΣΚ και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δρ. Μαρία Χναράκη.

– Το ΠΣΚ δημιούργησε καινούργια και αναβαθμισμένη σελίδα στο facebook ειδική για μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

– Το ΠΣΚ άρχισε τη δημιουργία ενός GROUP με το όνομα «ΚΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για την περισυλλογή στοιχείων από Κρήτες επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες κτλ., με σκοπό τη διασύνδεση των Κρητών ανά τον κόσμο.

– Το ΠΣΚ συμμετείχε στην αγορά και την παράδοση ενός φορτίου (κοντέινερ) με υγειονομικά υλικά αξίας $750,000 για τα νοσοκομεία της Κρήτης σε συνεργασία με το διεθνή ορθόδοξο ανθρωπιστικό οργανισμό IOCC.

– Το ΠΣΚ συμφώνησε με το ΙΤΕ και προέβη σε συνεργασία, φιλοξενία και συντήρηση της ιστοσελί του χωρίς καμία επιβάρυνση.

– Το ΠΣΚ διοργάνωσε σεμινάριο για το Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών «Μίνως» και με ομιλητή τον αξιόλογο πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργο Στασινάκη και τον Καθηγητή Πήτερ Μπίεν.

– Το ΠΣΚ και ο Πρόεδρός του προσεκλήθησαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα στην ετήσια εκδήλωση που γίνεται στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

– Το ΠΣΚ είχε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία της Κρήτης, την Αρχιεπισκοπή, και όλες τις Μητροπόλεις. Σε συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, το ΠΣΚ σκοπεύει να καταθέσει αίτηση στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τη διοργάνωση Σεμιναρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Αρκάδι και τον Αγώνα για την Ελευθερία Σκέψης και Ύπαρξης, θέμα επίκαιρο για πολλούς λαούς ακόμη και σήμερα.

Στις 8 Αυγούστου, το ΠΣΚ και το μη-κερδοσκοπικό Ίδρυμα (με έδρα στη Νέα Υόρκη) «Πολιτισμική Κρήτη» συνέβαλαν στην διοργάνωση πολιτιστικής μάζωξης στον Ομαλό, στην ηρωική Στράτα των Μουσούρων. Εκεί, περισσότεροι από 125 τοπικοί Ριζίτες και άλλοι 150 καλεσμένοι βρέθηκαν και τραγούδησαν παρέα Ριζίτικα. Το πολιτισμικο αυτό γεγονός ήταν, συν τοις άλλοις, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καψωμένου, της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της UNESCO-Όμιλος Πειραιώς και Νήσων.

Την επόμενη μέρα, στις 9 Αυγούστου, το ΠΣΚ συνέβαλε στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για το Ριζίτικο Τραγούδι στο Ίδρυμα Καψωμένου στον Πύργο Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά. Ακαδημαϊκοί και άλλοι ομιλητές ανέπτυξαν και ανέλυσαν τη μουσική και τους στίχους των Ριζίτικων σε μια προσπάθεια να ανακυρηχτεί το ΡΙΖΙΤΙΚΟ ως «Αρχέγονο, Άυλο Πολιτισμικό Μνημείο των Λευκών Ορέων της Κρήτης» από την UNESCO.

.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...