15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προανακριτική για Παππά: Κυβερνητικό αντιπερισπασμό ελέω «ταχείας φθοράς» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αντεπιτίθεται

Ημερομηνία:

Για μία ακόμη φορά αναμένονται ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την συζήτηση και ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του Νίκου Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η Προανακριτική – χωρίς όπως τονίζουν στοιχεία που για ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού – έχει καθαρά χαρακτήρα αντιπερισπασμού αλλά και δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή πρόκειται για επικοινωνιακή διαχείριση μπροστά στη διαπίστωση της κυβερνητικής φθοράς η οποία αρχίζει και καταγράφεται και δημοσκοπικά πλέον.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού εμφανίζει την ψαλίδα να μειώνεται στις 12 μονάδες. Πρόκειται για νούμερο που αρχίζει και πλησιάζει και τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, η οποία εδώ και λίγες εβδομάδες διαρρέει ότι στις δικές της μετρήσεις εντοπίζει κλείσιμο της «ψαλίδας» σε ποσοστό κάτω των δέκα μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, έκανε λόγο για «ταχεία κυβερνητική φθορά» και ανέφερε ότι το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας άρχισε να ξηλώνεται από το γλέντι της Ικαρίας κι έπειτα. Υπογράμμισε δε, αναφερόμενος στην σκανδαλολογία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και την αστυνομοκρατία, ότι «ο Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται».

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της πολιτική ζωής, και θεωρούν την επιλογή για Προανακριτική (αντί έστω για Εξεταστική, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία) διχαστική και επιθετική κίνηση εκ μέρους της πλειοψηφίας. Υπό αυτό το πρίσμα η απάντηση στη Βουλή αναμένεται να δοθεί σε υψηλούς τόνους.

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έδειξε συσπείρωση υπέρ Παππά, καθώς είναι κοινή η πεποίθηση ότι η Προανακριτική, και πίσω της η κυβερνητική πλειοψηφία, στην πραγματικότητα δεν στρέφεται απλώς κατά του συγκεκριμένου προσώπου, για το οποίο άλλωστε δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες, αλλά συνολικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις και σκιές.

Η επιστολική ψήφος και ο φόβος των διαρροών

Ενδεικτική ως προς το ότι «στήνουν Ειδικά Δικαστήρια χωρίς στοιχεία» όπως ανέφερε άλλωστε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι για την Κουμουνδούρου η απόφαση για την επιστολική ψήφο. Προ ημερών αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν μεθόδευση για την υπονόμευση της μυστικής ψηφοφορίας υπό τον φόβο των γαλάζιων διαρροών.

Συγκεκριμένα κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία κατά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να δώσει το ελεύθερο για επιστολική ψήφο «σε όποιον θέλει» με αποτέλεσμα ορισμένοι μόνο να ψηφίζουν με όρους μυστικότητας της ψήφου, δηλαδή όσοι θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία απευθείας στην κάλπη.

Επικαλούνταν δε και το ότι ο πρόεδρος της Βουλής στην ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο τον περασμένο Μάιο είχε εμφανιστεί κατηγορηματικά κατά της επιστολικής ψήφου λέγοντας πως «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όταν απαιτείται η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, αυτή θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των Βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο».

Συστάσεις Τσίπρα για συντεταγμένη αντιπολίτευση

Πάντως παρά την διαπίστωση ταχείας φθοράς της κυβέρνησης, κατά την χθεσινή ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει μόνη της σαν «ώριμο φρούτο».

Κάτι το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο Τσίπρας προτρέποντας ταυτόχρονα σε συντεταγμένη αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και πιο ειδικά ζήτησε «μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις κι εμφανίσεις» βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διότι από την αντίπαλη πλευρά «καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη».

Σημείωσε ότι καθώς η φθορά θα εντείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει με σχέδιο, επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων και υπομονή.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ