17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024
Array

Προγραμματική Σύμβαση για τη διάβρωση και την προστασία των ακτών του κόλπου Χανίων

Ημερομηνία:

Η ΚΡΗΤΗ ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σε μια σημαντική προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη και τη διαχείριση μια σύγχρονης περιβαλλοντικής απειλής- της διάβρωσης των ακτών- προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, με τη χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στη λογική της θωράκισης μιας ευαίσθητης για τον τουρισμό περιοχής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από μια μακρά και διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την εκπόνηση μελέτης διάβρωσης και προστασίας των ακτών του κόλπου Χανίων, σε μια ακτογραμμή μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, δυτικά της πόλης.

Μάλιστα η μελέτη- έρευνα αυτή, δύναται ν’ αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές της Κρήτης με αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης το Περιφερειακό Συμβούλιο διαβεβαίωσε την Επιτροπή Αγώνα του Κολυμβαρίου (χαρακτηριστικό «θύμα» της διάβρωσης) ότι η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή της μελέτης του ΕΜΠ, για τα συνοδευτικά έργα, που απαιτούνται στο οικείο λιμάνι, το οποίο όπως ακούστηκε πολλές φορές στη συνεδρίαση,  κατασκευάστηκε σε… λάθος θέση.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισαν ότι η διάβρωση των ακτών καίτοι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, εντούτοις ασχολείται με το θέμα στην πάγια λογική της, «τα πάντα για την προστασία, τη θωράκιση και τις υποδομές του νησιού». Μάλιστα ο κ.  Αρναουτάκης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Κολυμβαρίου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης γενικότερα, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ένταξη στο ΕΣΠΑ των συνοδευτικών έργων του λιμανιού της περιοχής, αλλά και να πάρουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τα έργα αυτά περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Την εισήγηση για τη σύναψη της προγραμματικής Σύμβασης, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος τεκμηρίωσε την αναγκαιότητά της, έχοντας ο ίδιος περάσει πολλές ώρες στην περιοχή του προβλήματος και έχοντας συνομιλήσει διεξοδικά με δημοτικές αρχές, φορείς και κατοίκους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του Προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προβλήματος και στους κινδύνους που έπονται, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και παρουσιάζοντας εξειδικευμένο υλικό και εικόνες, που έδειχναν την περιοχής της μελέτης «πριν» και «τώρα’ και τις  δραματικές συνέπειες που έχει υποστεί.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, που προκαλεί σοκ είναι ότι κάθε χρόνο «χάνεται» ένα μέτρο από την παραλία του Πλατανιά, που είναι μέσα στην   περιοχή της μελέτης.

Στη διάρκεια της μελέτης θα τοποθετηθούν σταθμοί παρατήρησης του κυματισμού και τα σχετικά εργαλεία θα παραμείνουν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το κόστος της μελέτης που θα διαρκέσει τρία χρόνια, ανέρχεται σε 380.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα δίνονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το που πάει η άμμους, πως μπορεί ν’ ανακτηθεί ή από πού μπορεί να μεταφερθεί για την ανάκτηση των παραλιών κ. α.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...