Από την Άγκυρα, όπου βρέθηκε πέντε μέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το άνοιγμα της περίκελιστης πόλης της Αμμοχώστου παρά τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παραλία, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα, θα είναι προσβάσιμη για το κοινό από την ερχόμενη Πέμπτη.

Πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τον Ερσίν Τατάρ για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και να προκαλέσει την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με σκοπό να τορπιλίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Από πλευράς Λευκωσίας έγιναν έντονες προσπάθειες να αναβληθούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια ενώ διαβήματα έγιναν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες και από αγγλοαμερικανικής πλευράς, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η διπλωματική δραστηριότητα είναι έντονη και οι αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι αποφασιστικές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Θεωρείται, πλέον, δεδομένη η προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως, ο τουρκικός ισχυρισμός είναι ότι δεν αλλάζει το στάτους της περίκλειστης πόλης και δεν παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και απλώς ανοίγουν πρόσβαση σε ένα μέρος της παραλίας.  Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το θέμα τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ υπήρχε επικοινωνία και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει τα ζητήματα στο Εθνικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 18:00.

ΠΗΓΗ: Philenews