27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί δυο μεγάλων αρδευτικών έργων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τον αγωγό μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα Μπραμιανού και τα έργα κατασκευής αρδευτικού δικτύου της  λιμνοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου συνολικού προϋπολογισμού 28.350.000 ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στην Κρήτη.

Οι προκηρύξεις δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα έργα έχουν προϋπολογισμό 16.800.000 ευρώ και 11.550.000 ευρώ αντίστοιχα.

Πρόκειται για δύο  έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για ένα προσοδοφόρο μέλλον στις καλλιέργειες της περιοχής, με την επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων και την ενίσχυση των καλλιεργειών, ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματα των αγροτών και στις δύο περιοχές, εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Μύρτου στον Ταμιευτήρα Μπραμιανού, συνολικού μήκους 17. 795 μέτρων θα ενισχύσει και θα καλύψει με επάρκεια καλλιεργούμενες εκτάσεις 35.380 στρεμμάτων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των αρδευτικών δικτύων σε επιπλέον έκταση περίπου 18 χιλιάδων στρεμμάτων.

Με την κατασκευή του νέου αγωγού θα ενισχυθεί σημαντικά και αξιόπιστα το υδατικό δυναμικό του ταμιευτήρα Μπραμιανού, καθώς θα αντικαταστήσει τον παλιό φθαρμένο χαλύβδινο αγωγό, μεταφέροντας με ασφάλεια και επάρκεια μέρος των επιφανειακών  απορροών της ανάντη υδροληψίας  λεκάνης Μύρτου.

Στο Λασίθι, με  έργο της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου στη Λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ. θα δίνεται η δυνατότητα άρδευσης καλλιεργούμενων εκτάσεων 13.370 στρεμμάτων. Πρόκειται για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του οροπεδίου και σήμερα δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης του ταμιευτήρα Χαυγά.

Καταληκτική ημερομηνία των δύο διαγωνισμών οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με ανοιχτή διαδικασία είναι η 19η Ιουνίου 2019 για το έργο «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού» και η 3η Ιουλίου 2019  για τον «Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου, οροπεδίου Λασιθίου».

Η διάρκεια εκτέλεσης των έργων είναι 24 μήνες και για το πρώτο έργο  και 30 μήνες για το δεύτερο,  από την υπογραφή της σύμβασης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...