Ο Τσαβούσογλου τόνισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, παρουσίασε και τον χάρτη που η Τουρκία υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του Καζάν – Καζάν, δηλαδή του win – win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δένδιας: Η Ελλάδα κρατάει κλάδο ελαίας αλλά διαθέτει και ξίφος

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».

«Με το μνημόνιο στενής συνεργασίας μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.