16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Προς αθώωση ο Χάινς Ρίχτερ; Εκτός διαδικασίας η πολιτική αγωγή

Ημερομηνία:

Εξελίξεις σημειώθηκαν στην πολύκροτη δίκη Ρίχτερ, η ακροαματική διαδικασία της οποίας επαναλήφθηκε σήμερα Τετάρτη μετά τη διακοπή της την περασμένη Παρασκευή.

Στη δίκη σήμερα είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Πριν την έναρξη της σημερινής διαδικασίας η πολιτική αγωγή ζήτησε αναβολή της δίκης εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων και ο πρόεδρος της έδρας κ. Καργόπουλος απάντησε ότι, καθώς είχε επιφυλαχθεί την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης να αποφανθεί για το αν θα κάνει αποδεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής ή όχι, σήμερα αποφασίζει να τους αποβάλει.

Το σκεπτικό της απόφασης του όμως ουσιαστικά προαναγγέλει και την τύχη της δίκης αυτής, καθώς όπως είπε, στους μέχρι χθες νομικούς παραστάτες της πολιτικής αγωγής, δεν υπάρχει λόγος να παρίστανται αφού από την ακροαματική διαδικασία, το επίμαχο βιβλίο του Χάιντς Ρίχτερ για την Κρήτη, νομικά δεν αποδεικνύεται ότι προκαλεί μίσος.

Η ανακοίνωση του σκεπτικού αποβολής της πολιτικής αγωγής, κατά τους περισσότερους νομικούς, συνιστά ένδειξη ότι η έδρα κλίνει πλέον προς την αθώωση του Χάιντς Ρίχτερ για την κατηγορία την οποία του απέδωσε το εισαγγελικό πόρισμα.

Οι παραστάτες της πολιτικής αγωγής, οι εκπρόσωποι θυμάτων των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, δήμων χωριών ολοκαυτωμάτων και άλλοι φορείς, αύριο στις 12, παραθέτουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου έξω από τα Δικαστήρια Ρεθύμνου, μετά την απόφαση της έδρας να αποβάλει την πολιτική αγωγή, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο υπέρ του Χάιντς Ρίχτερ, από τη στιγμή που οι εναπομείναντες μάρτυρες είναι αυτοί της υπεράσπισης και άρα κατά τη γνώμη τους θα υποβάλλονται σε ερωτήσεις μόνο από την έδρα και τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σήμερα κατέθεσε εκτός του Ν.Αλιβιζάτου, η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Ήβη Μαυρομούστακου.

Σημειώνεται ότι το αργότερο στο τέλος αυτής της εβδομάδας ολοκληρώνεται η παρουσία και οι καταθέσεις των μαρτύρων και ξεκινούν οι αγορεύσεις από πλευράς εισαγγελέως, θεωρείται πλέον αμφίβολο αν θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης μετά την αποβολή της πολιτικής αγωγής και εκτιμάται ότι λαμβανομένου υπόψη του πλούσιου αναγνωστέου υλικού, η διαδικασία το αργότερο τέλη Ιανουαρίου θα θα έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση της απόφασης.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...