15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προς απομάκρυνση το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια Καντάνου; – Πιθανή η παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου στις επετειακές εκδηλώσεις

Ημερομηνία:

Με αφορμή την απόφαση του Συνδέσμου Ορεινών Καταδρομέων Φραγγονίας να αποστείλει αντιπροσωπεία στην Κρήτη για να τιμήσει τους νεκρούς ναζί κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια της Μάχης της Κρήτης, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα με το ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια Καντάνου.

Για το συγκεκριμένο μνημείο εχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις στο παρελθόν, κυρίως από Γερμανούς πολιτικούς και πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, για το θέμα έχει ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Περράκης, ο οποίος συμφώνησε να υπάρξει απομάκρυνση του μνημείου. Πρώτα ομως πρέπει να υπάρξει μια ιστορική τεκμηρίωση για να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί η απόφαση.

Το ζητούμενο είναι, όπως λέει ο κ. Συγγελάκης, η απομάκρυνση να γίνει με πανηγυρικό τρόπο φέτος, στην επέτειο των 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, πριν τον επίσημο εορτασμό στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κάντανο;

Να αναφέρουμε τέλος, ότι, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες στους φετινούς εορτασμούς στην Κάντανο για την 75η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δίνοντας αίγλη και κύρος στις επετειακές εκδηλώσεις.

Για το μνημείο στα Φλώρια

Floria

Για το θέμα με το μνημείο στα Φλώρια είχε γίνει και επερώτηση στη Γερμανική Βουλή το 1998 από τον τότε βουλευτή της SPD Günter Verheugen:

“Πώς κρίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν επιγραφές όπως «έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία… “σε ένα πέτρινο μνημείο, που τοποθετήθηκε προσφατα στο έδαφος συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Και τι μετρά θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον;”

Η απάντηση του υφυπουργού Dr. Peter Wichert της 14ης Αυγούστου 1998:

“Το μνημείο στήθηκε τo 1941 για να τιμήσει τους 14 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών στις 23 Μαΐου, 1941. Στρατιώτες του Gebirgspionierbataillon 95 της 5ης Ορεινής Μεραρχίας το 1941.

Χτίστηκε κοντά στα χωριά Φλώρια και Κάνδανο και περιείχε την επιγραφή “Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία στις 23 Μάη του 1941″.Επιπλέον αναγράφονταν τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών. Αυτό το μνημείο αποκαταστάθηκε από έναν συνταξιούχο αξιωματικό της Bundeswehr κατά τα έτη 1986-1990, με ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους πρέδρους των πόλεων Φλώρια και Κάνδανο.

Η αρχικά κατεστραμμένη πλάκα είχε αφαιρεθεί. Στα πλαίσια της αποκατάστασης του μνημείου τοποθετήθηκαν επιπλέον τρεις πλάκες στα Ελληνικά και Γερμανικά.

"google ad"

Οι ελληνικές κοινότητες (Φλώρια και Κανδάνου) έκαναν έκκληση να αποκατασταθεί το μνημείο στην αρχική του μορφή. Γι΄αυτό ο αξιωματικός ανέθεσε σε γλύπτη στο Μπαϊρόιτ να φτιάξει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης πλάκας, οπου η Σβάστικα αντικαταστάθηκε από το Σιδηρούν Σταυρό. Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάστηκε παρουσία των δημάρχων των Φλωριών και της Κάνδανου και των κατοίκων των Φλωριών στις 23 του Μάη του 1991.”

Για το μνημείο στα Φλώρια είχε μιλήσει στην εφημερίδα μας, σε παλιότερη συνέντευξή του, και ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Ebernhard Rondholz.

Είχε πει:

“Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής. Δίπλα από τη Κάνδανο είναι το χωριό Φλώρια. Έγινε και εκεί μια σφαγή. Σκοτωθήκανε όμως και δεκατρεις Γερμανοί στρατιώτες από την επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών του Έντελβάις. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών και γράφει «πεσόντος υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας».

Αυτή η πλάκα υπήρχε μέχρι ένα χρονικό διάστημα και καταστράφηκε. Και φτιάξανε στη Γερμανία μία αντιγραφή της πλάκας, ιδιωτική πρωτοβουλία μίας ομάδος της συγκεκριμένης Μεραρχίας. Και αντί για αγκυλωτό σταυρό έχουν ένα σταυρό πιο ουδέτερο, δεν έχει την ίδια γεύση.Αλλά κατά τα άλλα είναι ακριβές αντίγραφο. Δείχνει τρεις στρατιώτες με χειροβομβίδες στον αγώνα. Κάτι συμβολίζει αυτό.

Όταν γράφεις σε ένα μνημείο «πεσόντες υπέρ της Μεγάλης Γερμανίας» δείχνει μία νοοτροπία άκρας δεξιάς.”

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ