16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Προς όλους τους «κριτές»…

Ημερομηνία:

Της Σοφίας Πιτίδου *

Εκπλήσσομαι βλέποντας τον τελευταίο καιρό πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνο των Χανιωτών που γνωρίζουν…., κρίνουν…  χωρίς τελικά να διστάζουν να αποδώσουν ακόμα και χαρακτηρισμούς του τύπου «πρεζόνια» και «αλήτες» για τους ανθρώπους αυτούς που είτε κατοικούν είτε στέκονται αλληλέγγυοι όλα αυτά τα χρόνια στην κατάληψη Ρόζα Νέρα.

Και αναρωτιέμαι πόσο «εύστοχα» και «εύκολα» τελικά και χωρίς ίχνος ντροπής αποτολμά κανείς να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους κοσμητικά για κάποιον που δεν έχει δει ποτέ, ούτε καν έχει ανταλλάξει μια καλημέρα και προφανώς ουδέποτε μπήκε στον κόπο να συνδιαλλαγεί μαζί του.

Ας συγχαρώ λοιπόν με τη σειρά μου και μετά τα άπειρα άρθρα περί του θέματος όλους αυτούς τους ¨καλοπροαίρετους κατεχάρηδες¨ που λέμε εδώ στην Κρήτη.

Όλους αυτούς που καθώς φαίνεται κατέχουν και έτσι προφανώς σχολιάζουν…αβάσιμα,αναίτια και αλαζονικά.

Όλους αυτούς που δεν ενοχλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη φασιστική μπόχα που έχει πνίξει την πόλη μας,αλλά ενοχλήθηκαν τώρα μη και χάσουμε κανένα τουρίστα.

Όλους αυτούς που ξέχασαν περιστατικά βίας που αμαύρωσαν  την ιστορία αυτής της πόλης και στοίχειωσαν τις σκέψεις των νοημόνων τουλάχιστον ανθρώπων της.

Όλους αυτούς που έδωσαν χώρο στους νεονοναζί να δρουν δηλητηριάζοντας τα μυαλά του πιο σπουδαίου κομματιού αυτής της κοινωνίας,των εφήβων.

Όλους αυτούς που δε θορυβήθηκαν διόλου από τις φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν ντόπιοι και μετανάστες από τους κατά τα άλλα καθώς πρέπει συμπολίτες μας.

Αυτούς τους καθώς πρέπει που ζουν σύμφωνα με το νόμο ,πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να βιαιοπραγούν,χτυπώντας πάντα με τον πιο θρασύδειλο τρόπο,άλλοτε ανοίγοντας κεφάλια και άλλοτε χαράζοντας σβάστικες,καίγοντας σπίτια και σπέρνοντας μίσος και φόβο στην κατά τα άλλα ευημερούσα και τουριστική γειτονιά μας…

Τον ίδιο αυτό νόμο επικαλούνται τώρα και οι κρίνοντες που δεν τους πειράζει η βία η απροκάλυπτη.Άλλωστε ξέχασα…την καταδικάζουν ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.Τη χρησιμοποιούν βέβαια ως πρόσχημα για να χαρακτηρίσουν παράνομη την πράξη της κατάληψης δημόσιας περιουσίας.Και ναι..είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έκλεισαν τα μάτια σ’όλες τις παραπάνω ακρότητες μόνο και μόνο γιατί αυτοί που τις διέπραξαν ήταν ντυμένοι σύμφωνα με τη δική τους κανονικότητα!!!!!!!Και δεν ήταν αλήτες.Και προπαντώς ότι έκαναν το έκαναν μακριά από τα βλέμματα των τουριστών.Οπότε εντάξει.Δεν πειράζει.

Στα Χανιά τους μοναχικούς χειμώνες ας είμαστε τέρατα και κανίβαλοι..Φτάνει τα καλοκαίρια να έχουμε μια φροντισμένη εικόνα αντάξια των απαιτήσεων των επισκεπτών!!!!!!!!!!

Έτσι ιεραρχούμε τις αξίες μας σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.Ακυρώνοντας την ίδια την ιστορία του στις συνειδήσεις μας και ακόμα χειρότερα στις συνειδήσεις των παιδιών μας,υποκρινόμενοι πως ο φασισμός δε μας έβλαψε ποτέ…και έτσι δε θα μας βλάψει ούτε τώρα.

Ευτυχώς λοιπόν για μένα που υπάρχουν οι άλλοι αλήτες.Οι σκεπτόμενοι και οι διαβασμένοι που τολμούν να καταλάβουν δημόσια περιουσία για να κανουν χώρο στην ελευθερία κυρίως της ψυχής και της σκέψης που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.Αυτοί μάλιστα.Είναι οι αλήτες.Έτσι όπως αξίζει.Επειδή ακριβώς δε φοράνε γραβάτες αλλά έχουν άλλες προτεραιότητες και όπλο τους την αλληλεγγύη και όχι το κύρος του επαγγέλματός τους ή τις οικονομικές τους απολαβές.

"google ad"

Τους προαναφερθέντες ¨κατεχάρηδες¨ωστόσο θεωρώ συνενόχους όλων των παραπάνω.Αισθάνομαι οργή και θλίψη για την κατάντια τους και δεν τους αναγνωρίζω κανένα διακαίωμα να μιλούν για ανθρώπους που αν μη τι άλλο δεκατρία χρόνια τώρα αγωνίζονται πλάι στην όποια ιδεολογία τους προκειμένου να μη λερωθεί άλλο αυτή η πόλη από τους φασίστες της.

Αυτούς δηλαδή που μπορεί να μην είναι άνεργοι,άστεγοι ή καταληψίες…είναι όμως φασίστες.Και όποιος δεν αντιλαμβάνεται το κόστος ας το βάλει κι αυτό στη ζυγαριά με τα οφέλη του τουρισμού(!).

Δε θα μπω στον κόπο να ασχοληθώ με τη νοοτροπία αυτή και να χρησιμοποιήσω όρους όπως “κτίριο φιλέτο” και “boutique hotel” γιατί πολύ απλά δε με αφορούν και δε μου λένε τίποτα.Άλλωστε αυτή η πτυχή του θέματος έχει πιστεύω εξαντληθεί.

Δε θεωρώ τη Ρόζα Νέρα ούτε κτίριο ούτε φιλέτο.Γιατί η προφανώς ωραία θέα της δεν είναι το κυριότερο κομμάτι της προσφοράς της.Όσοι όμως βρίκονται πίσω από αυτή τη δομή είναι άδικο και προκλητικό να κρίνονται από το φαίνεσθαι και μάλιστα από ανθρώπους που ιεραρχούν με τέτοια σκεπτικά τις κοινωνικές ελευθερίες.Ανθρώπους κοντόφθαλμους,χωρίς όνειρα που μόνο το βόλεμα έχουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.Ανθρώπους που θεωρούν τις θέσεις εργασίας των ξενοδοχειακών μονάδων, με μισθούς 400 ευρώ, πολύ σημαντικότερες από τους ελεύθερους χώρους και προωθούν τη νοοτροπία της εκμετάλλευσης και του σκυμένου κεφαλιού στα αφεντικά.Kατά τα άλλα αδιαφορούν για το αν η γη τους ρημάζει κι έτσι διοχετεύουν όλη την παραγωγικότητά τους στην ενοικίαση των ακινήτων τους στην Airbnb.

Δεν τους πρέπει λοιπόν τώρα να μιλούν για κείνους που έχουν ταχτεί ενάντια στο φασισμό έχοντας επανειλημμένα περιθάλψει τα θύματά του, ντόπια  και μη.

Eκείνοι όμως, πιστεύω βαθιά, πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αγωνίζονται ανεξαρτήτως κτιριακών υποδομών.

Υ.Γ. Εστίασα στην αντιφασιστική δράση της κατάληψης γιατί απλά τυχαίνει να είμαι μέσα στα θύματα των  φασιστικών επιθέσεων που στηρίχτηκαν στο παρελθόν από αυτήν με κάθε μέσο και κόστος Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποβιβάζω τους αγώνες της για τα εργασιακά,την καταστολή και όλα τα υπόλοιπα εγχειρήματα και τις δράσεις της.

* εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...