14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Προς 2 ΦΟΔΣΑ για τους Δήμους της Κρήτης με επέκταση πεδίου ευθύνης της ΔΕΔΙΣΑ και ανατολικά των Χανίων

Ημερομηνία:

Στη λύση των δύο ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρη την Κρήτη φαίνεται να καταλήγει η πολύκροτη υπόθεση της συγκρότησης των νέων Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους Δήμους του νησιού. Το όλο θέμα συζητιέται σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το επίμαχο θέμα.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον ο χρόνος μετρά με αφόρητη πίεση στους Δήμους, που έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για ένα τόσο κρίσιμο πολιτικό θέμα. Όπως είναι γνωστό, στις 19 του μήνα λήγει οριστικά ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση να πάρει τις αποφάσεις της και να συγκροτήσει τα νέα όργανα που ο νόμος προβλέπει. Αν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δήμαρχοι δεν έχουν καταλήξει, το όλο θέμα καταλήγει στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό τις μέρες που προηγήθηκαν κλιμακώθηκαν οι διεργασίες για να βρεθεί η χρυσή τομή στο κρίσιμο αυτό θέμα που έχει διχάσει το νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έχει γίνει πιά σαφές ότι είναι ότι είναι αδιανόητο να υπάρξουν τρεις ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί και όλα δείχνουν ότι λειαίνεται το έδαφος για τη δημιουργία δύο φορέων.

Ένας η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ένας δεύτερος στο υπόλοιπο νησί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι απίθανο για προφανείς λόγους ισοκατανομής, η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων να επεκτείνει το πεδίο ευθύνης της ανατολικότερα και να περιλάβει μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης, ώστε να μοιραστεί με πιο δίκαιους όρους η κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως σαφές ότι, εάν οι δήμαρχοι αποτύχουν για μια ακόμα φορά να συνεννοηθούν και να βρουν ένα κοινό πλαίσιο σύμπραξης, δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε έναν και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ότι στις 19 Ιανουαρίου «όλα τελειώνουν», πράγμα που ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει αέναος χρόνος θεωρητικών συζητήσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει αφενός οι δήμαρχοι πολιτικά να αποφασίσουν και παράλληλα να τρέξουν τις διαδικασίες που ο νόμος ορίζει σε σχέση με τις οικονομοτεχνικές διαδικασίες που εκκρεμούν να ολοκληρωθούν. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι που βρίσκονται στη μέγκενη του χρόνου καλούνται για να πάρουν μια κατεξοχήν πολιτική απόφαση που κρίνει το κεντροβαρές ζήτημα των σκουπιδιών και συνδέεται άρρηκτα με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τα δημοτικά τέλη.

Σε ενημέρωσή για το θέμα των ΦΟΔΣΑ, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ότι κι άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με την Κρήτη, όπως η Θράκη

“Υπάρχει προσπάθεια συγκλήσεως, θα είναι καθοριστικά τα επόμενα 24ώρα”, τόνισε ο κ.Μαμουλάκης.

Ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης χαρακτήρισε ως πιο εφικτή λύση τη δημιουργία δύο φορέων: “Ένας στα Χανιά κι ένας για την υπόλοιπη Κρήτη”

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σημερινή συζήτηση του θέματος, καθώς απουσιάζουν οι δήμαρχοι του Λασιθίου και της Χερσονήσου. Πρότεινε να γίνει σε άλλη συνεδρίαση της ΠΕΔ, λέγοντας ότι το θέμα τίθεται σήμερα “για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους”.

“Να κάνουμε την υπέρβαση μας και να καταλήξουμε σε δύο Φορείς με τα παραρτήματα τους. Αλλά να το αποφασίσουμε εμείς ως αυτοδιοίκηση”, υπογράμμισε ο Παύλος Μπαριτακης.

“Θα ήταν σοφό να ζητήσουμε μία 15νθημερη παράταση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. 

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για να βρουν οι Δήμαρχοι λύση είναι η 19η Ιανουαρίου).

Η παράταση ζητείται για να περάσει από τα Δημοτικά Συμβούλια. 

"google ad"

patris.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...