28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Προσέγγιση στο Βρετανικό δημοψήφισμα

Ημερομηνία:

Του Νίκου Τζάρα

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί μια ακόμα ηχηρή αποδοκιμασία της Ευρώπης του κεφαλαίου μετά το περσινό ελληνικό «Όχι»:

Με το αποτέλεσμα αυτό απονομιμοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδείχτηκε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμμάτων, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου ήταν κατά κύριο λόγο η ψήφος των εργαζόμενων, των φτωχών, της (μειοψηφικής έστω) ριζοσπαστικής Αριστεράς, που προσπάθησε να σκιαγραφήσει μια πρόταση εξόδου, αλλά και σημαντικού τμήματος της βάσης των Εργατικών που εύλογα δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της συμπαράταξης με (και υπό) τον Κάμερον.

Η παραίτηση του βρετανού πρωθυπουργού, η αποσταθεροποίηση των «αγορών», ο «σκεπτικισμός» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η πικρή γεύση της ήττας για τις ευρωπαϊκές ελίτ και των δορυφόρων σηματοδοτούν μια καλή εξέλιξη. Κακή εξέλιξη η άνοδος των ξενοφοβικών-εθνικιστικών κομμάτων στην Αγγλία.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται όμως ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο της κρίσης . Υπό αυτήν την έννοια το βρετανικό δημοψήφισμα ήρθε να θυμίσει ότι, στο πλαίσιο αυτό, η Αριστερά έχει δύο επιλογές. Είτε την επιλογή της ενσωμάτωσης στο νεοφιλελευθερισμό, συνεπώς την εκχώρηση της εκπροσώπησης των φτωχών στην Ακροδεξιά· Είτε την επιλογή της αντιπαράθεση με το νεοφιλελευθερισμό με στόχο την έξοδο από την κρίση με ορίζοντα τον σοσιαλισμό με επίγνωση ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ, η ίδια η ΕΕ θα σταθούν εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η θεσμική μορφή του «διεθνισμού του κεφαλαίου»: η θεσμική μορφή του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, που αποδεδειγμένα πια, δεν αποτρέπει (αντίθετα: ευνοεί) την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, οι ρήξεις μαζί της είναι αναπόφευκτες και ο αγώνας δύσκολος και τραχύς. Αξίζει όμως τον κόπο να επιμένουμε νοηματοδοτόντας την ύπαρξη μας με αξιοπρέπεια.

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...