20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Προσέφυγε στο ΣτΕ ο Κουφοντίνας

Ημερομηνία:

Μετά τη δεύτερη απόρριψη αιτήματος για τη νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε στο ΣτΕ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθεί εκεί η νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές του Δομοκού, προσέφυγαν οι συνήγοροι του «Λουκά» της «17 Νοέμβρη».

Μπορεί το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας να απέρριψε το αίτημα του Κουφοντίνα για τη νομιμότητα ή μη της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, ωστόσο ο δρόμος της Δικαιοσύνης παραμένει ανοικτός για τον πολυισοβίτη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας δέχθηκε την εισαγγελική πρόταση, αποφασίζοντας ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει το αίτημα του πολυισοβίτη, πέταξε όμως την μπάλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Κατά την Εισαγγελέα Λαμίας, έπρεπε να απορριφθεί ως «απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, ενώ όσον αφορά το δεύτερο αίτημα περί ακύρωσης της απόφασης της κ. Νικολάου, θα έπρεπε «να κηρύξει το δικαστήριο εαυτόν αναρμόδιο καθώς η εν λόγω απόφαση αποτελεί ατομική διοικητική πράξη με αρμόδια να την κρίνουν τα Διοικητικά Δικαστήρια».

Με την προσφυγή στο ΣτΕ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «μπλοκάρει» τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, για την οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας ζητώντας να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση, όπως και την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Οι συνήγοροι του αρχιεκτελεστή της «17Ν» υποστηρίζουν ότι η επίμαχη απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές του Δομικού είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ αντισυνταγματικός είναι και ο νόμος 4760/2020 που «φωτογραφίζει το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά, κ.λπ. του κρατούμενου».

«Ο νόμος 4760/2020 είναι αντισυνταγματικός καθώς τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος», σημειώνουν.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, επικαλούμενη για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Πλέον, το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται, ακόμα και αύριο, Τρίτη, να αποφανθεί σχετικά.

Την εκτίμηση ότι δεν θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εξέφρασε από την πλευρά της η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφερόμενη στην απόρριψη του αιτήματός του για τη μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής», ανέφερε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...