25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών για Πανεπιστήμια, «φοιτητοδικεία» και χτυπήματα στη φοίτηση σε ΑΕΙ

Ημερομηνία:

Στην πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών για την φύλαξη των Πανεπιστημίων, που θα ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ παρά το γεγονός ότι οι Πρυτάνεις διαφωνούν με το σχέδιο καθώς πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, προχωράει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Νίκη Κεραμέως και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος, η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ονομάζεται «ΟΠΠΙ» και για την στελέχωσή της προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, «που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους». Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και «θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ». Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Για να δικαιολογήσει το νέο κατασταλτικό μέτρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε «απειλές ασφάλειας και προστασίας διεθνώς» που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

Παράλληλα, πέραν της σύστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα περιέχει ακόμη μία, επίσης κατασταλτική πρόβλεψη, εκείνη της συγκρότησης πειθαρχικού συμβουλίου για τους φοιτητές. Τα «αδικήματα που θα καλείται να εξετάζει αφορούν από τις αντιγραφές, έως και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ οι ποινές θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως και διαγραφές.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Αλλαγές μπαίνουν, όπως είχε ήδη διαρρεύσει και στο όριο φοίτησης με την επαναφορά του ν+2 και ν+3. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Ενώ επίσης η κυβέρνηση επιχειρεί, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια, με την ελάχιστη βάση εισαγωγή στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί κατά του νομοσχεδίου Κεραμεώς που φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο αλλάζει επίσης τον τρόπο εισαγωγής, με αποτέλεσμα να έρχεται μείωση των εισακτέων, και εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια. Οι ίδιοι καλούν σε διαδήλωση αύριο (12:00) μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

«Σε συνέχεια των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων. Η επίθεση θα είναι πολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό στρώμα τη δυνατότητα περαιτέρω πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες».

Ομόφωνα αντίθετοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία οι καθηγητές του Πολυτεχνείου

Ηχηρό και ομόφωνο «όχι» στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είπαν την Τρίτη και οι καθηγητές του Πολυτεχνείου της Αθήνας.

"google ad"

Όπως αναφέρει το alfavita.gr, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ τονίζει ότι:

“• Αντιτίθεται ομόφωνα στη σύσταση της καλούμενης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), στον καθολικό έλεγχο πρόσβασης και στην αυστηροποίηση των ποινών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

• Καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

• Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβει, άμεσα, θέση για τα εν λόγω ζητήματα.

• Καλεί τα μέλη του ΣΔΕΠ ΕΜΠ σε έκτακτη ΓΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί – λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας – με τηλεδιάσκεψη βάσει του άρθρου 27 του Ν. 4753/2020.

The Press Project

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ