16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Προσφυγικό: Καθολική απεργία σε Χίο και Λέσβο με μαζικές διαδηλώσεις και νέα επεισόδια

Ημερομηνία:

Με καθολική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και στα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν οι κάτοικοι σε Λέσβο, Σάμο, και Χίο στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου στην υλοποίηση της κατασκευής των κλειστών υπερδομών σε επιταγμένες εκτάσεις των νησιών τοιυ Β. Αιγαίου.

Μαζική απεργία στη Λέσβο

Σύμφωνα με το stonisi.gr, μαζικά έβαλαν λουκέτο οι επιχειρηματίες της Μυτιλήνης, αγανακτώντας με τα πρωτοφανή επεισόδια που συμβαίνουν επί 48ωρου βάσης, με τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού κατά κατοίκων στην Καράβα και το Διαβολόρεμα.

Σε απευθείας μετάδοση η συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Από την άλλη, στρατιωτικά οχήματα ανοίγουν το δρόμο από τα οδοφράγματα σε δρόμο προς της θέση που θα γίνει το κλειστό κέντρο. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μπλοκάρει τις διόδους προς τον λόφο που πρόκειται να γίνει η κλειστή δομή φιλοξενίας, ώστε να μην μπορούν οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν τις εργασίες. Οι δύο θέσεις που υπάρχουν αστυνομικοί φραγμοί είναι σε Διαβολόρεμα  και Καράβα, ενώ στην έκταση του Καβακλή, το σημείο του λόφου όπου επρόκειτο να φτιαχτεί η κλειστή δομή, έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι. Αγροτικά μηχανήματα είχαν κλείσει το δρόμο, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Από τις 11 και μετά επικράτησε νέα ένταση καθώς τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Καθολικό λουκέτο στη Χίο

Με κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απαντά η Χίος στην αστυνομική παρουσία και τις επιθέσεις κατά κατοίκων από τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να αποδεχθεί τα κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή «17» του Αίπους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Βουνακίου, ενώ προσκλήσεις έχουν απευθύνει δεκάδες φορείς εργαζομένων και επιστημονικοί φορείς του νησιού.

Σάμος: Απεργιακή συγκέντρωση στην πλαταία Πυθαγόρα

Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους κατοίκους των νησιών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν διστάζει, θυμίζοντας μαύρες στιγμές της ιστορίας μας, να διατάξει τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε στα νησιά να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις εισβολής και κατοχής, αιματοκυλώντας όσους αγωνίζονται για να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές απελπισμένων ψυχών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα απευθύνει και ο δήμος Ανατολικής Σάμου, καθώς και διάφοροι σύλλογοι του νησιού.

"google ad"

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη του, όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, τους φορείς και όλο τον λαό του νησιού, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...