17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Προσωρινή λύση στο πρόβλημα με τους ελέγχους αίματος

Ημερομηνία:

Της Νέλλη Ψαρρού

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές ειδήσεις, αυτή της παύσης των μοριακών ελέγχων στο αίμα, του περασμένου Σαββατοκύριακου προκάλεσε έντονη ανησυχία στα 3000 πολυμεταγγιζόμενα άτομα αλλά και στον γενικό πληθυσμό της χώρας. Το πρόβλημα φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί προσωρινώς ύστερα από τη δημόσια καταγγελία που έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας, ΕΚΘ).

 

Μιλήσαμε με την πρόεδρο του ΕΚΘ κα Ιωάννα Μυρίλα η οποία και μας ενημέρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με την κα Μυρίλα, οι έλεγχοι στο αίμα που γίνονται από τα 9 κέντρα μοριακού ελέγχου τέθηκαν εν αμφιβόλω όταν την Παρασκευή 23 Αυγούστου η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έδωσε αρνητική απάντηση στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας σχετικά με τη σύναψη 3μηνων συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλισμού για τον μοριακό έλεγχο. Να σημειωθεί ότι ο μοριακός έλεγχος γίνεται για τον ιό του AIDS (HIV), καθώς και για την Ηπατίτιδα B και C και πραγματοποιείται σε όλες τις φιάλες αίματος (δεν είναι δειγματοληπτικός, όπως κάπου δημοσιεύτηκε). Οι τρίμηνες συμβάσεις θα ήταν απαραίτητες δεδομένου ότι τη Δευτέρα έληγε η 5χρονη σύμβαση με τις εταιρείες Roche και Safe Blood ενώ ο προηγούμενος διαγωνισμός για νέες συμβάσεις είχε αργήσει χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό τριών μηνών.

Από το υπουργείο Υγείας υπήρξε μέσω του  υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα η διαβεβαίωση πως  “δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (για HBV, HCV, HIV) καθώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη σύναψη τρίμηνων συμβάσεων με τις εταιρείες που προμηθεύουν τα εννιά Κέντρα Μοριακού Ελέγχου με αντιδραστήρια έχουν προχωρήσει και συνεπώς θα συνεχιστεί ομαλά ο μοριακό έλεγχος του αίματος”. Όπως πρόσθεσε, λόγοι προστασίας της δημόσιας Υγείας επιτρέπουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις και αναθέσεις και άρα δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα.

“Προς τοπαρόν το πρόβλημα ξεπεράστηκε, αλλά μένει να δούμε τι συνέβη και να αποδωθούν ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που έχει προκηρυχτεί εδώ και ένα χρόνο. Δεν μπορεί την Παρασκευή να μην ξέρουμε αν τη Δευτέρα θα έχουμε αίμα” πρόσθεσε περιγράφοντας το άγχος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. “3000 οικογένειες πολυμεταγγιζόμενων ατόμων ζουν με το άγχος αυτό, χώρια που είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά και τον γενικό πληθυσμό, μιας και αίμα μπορεί να χρειαστεί ο καθένας, σε ένα ατύχημα κλπ”.

Όπως τόνισε και η κα Μυρίλα, αναμένεται να γίνει διερεύνηση και να αποδωθούν ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Κι εκεί μάλλον θα υπάρχουν αποκαλύψεις μιας και ο διαγωνισμός αφορά αρκετά εκατομμύρια ευρώ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...