16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Προώθηση ελαιοτουρισμού στην Κρήτη»

Ημερομηνία:

-Ξεναγήσεις στην «Υψωμένη Ελιά», το Μουσείο Ελιάς και το Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο
-Εισηγήσεις στο Τσιράκειο ίδρυμα στον Σκηνέ και συζητήσεις-προτάσεις στο Βοτανικό πάρκο

Μια πρωτοποριακή περιηγητική ημερίδα που συνδυάζει επισκέψεις σε ποικίλα ελαιοκομικά και αλλά αξιοθέατα, αλλά και σημαντικές επισκέψεις, ξεναγήσεις και ενημερώσεις στην περιοχή Βατόλακκου, Σκηνέ και Βοτανικού Πάρκου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Απρίλιου.

Η ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά και τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατόλακκου, το Τσιράκειο ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο κ.ά. τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς αποσκοπεί, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, στην ανάδειξη των ελαιοκομικών και άλλων περιβαλλοντικών αξιοθέατων της περιοχής αυτής στο ευρύ τοπικό κοινό, αλλά και στους ξένους τουρίστες της περιοχής με απώτερο στόχο την ανάπτυξη Τουρισμού στην περιοχή.

Στην εκδήλωση προσκαλούνται και αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά και άλλες περιοχές.

Ιδιαίτερα όμως προσκαλούνται και αναμένεται να συμμετάσχουν ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι επιχειρήσεις αυτές, αφού ενημερωθούν, μπορούν να εντάξουν στα προγράμματα των τουριστικών διαδρομών που οργανώνουν και τα σημεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την υγιεινή και γευστική αξία του ελαιολάδου και των άλλων ποιοτικών και φημισμένων τοπικών προϊόντων της περιοχής, όπως κρασιού εσπεριδοειδών, αβοκάντο κ.ά.

Η ημερίδα αυτή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού, σαν μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη, η οποία κατάλληλα προβαλλόμενη θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και άνω ηλικίας τουριστών, που ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Έτσι θα επιτύχουμε ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα, ενώ έμμεσα θα προβάλουμε και το ελαιόλαδο της Κρήτης.

Το πρόγραμμα της περιηγητικής ημερίδας, περιλαμβάνει επισκέψεις, ξεναγήσεις και ενημερώσεις σε πέντε βασικά σημεία. Την Υψωμένη ελιά, το Μουσείο λαδιού Δερμιτζάκη και το Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακσο, το Τσιράκειο ίδρυμα στον Σκηνέ και το Βοτανικό Πάρκο στην επαρχιακή οδό Φουρνέ-Λάκκοι.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει:
-09.30 ακριβώς, αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Αγοράς
-10.30 Προσέλευση στη Υψωμένη Ελια Βατόλακκου όπου θα γίνει υποδοχή από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη και ενημέρωση για το ιστορικό της Ελιάς από τον Γιάννη Γαλανάκη
-11.30: Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου «Δερμιτζάκη» στο Βατόλακκο και ξενάγηση από την εκπρόσωπο του Μουσείο κ. Ελ. Δερμιτζάκη
-12.15 Επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη και ξενάγηση από εκπρόσωπο του Μουσείου
-12.45. Άφιξη στην αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκηνέ, όπου μετά τους χαιρετισμούς των οργανωτών, και του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, θα γίνουν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις διάρκειας 45΄ με προβολή εικόνων
• Ο Δρ. Νικ. Μιχελάκης, Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, θα αναπτύξει το θέμα: Ελαιοκομικά αξιοθέατα και Ελαιοτουρισμός. Μια νέα δυναμική στην Κρήτη.
• Ο Γιώργος Αγγελάκης, Τμ. Οικονομίας του ΜΑΙΧ, θα παρουσιάσει το θέμα: Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στην Κρήτη.
• Η Δρ. Αναγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος, θα παρουσιάσει το θέμα: «Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη. Τι έτρωγαν και πώς μαγείρευαν οι Μινωίτες»
-14.10. Άφιξη στο Βοτανικό Πάρκο όπου, αφού γίνει συζήτηση και προτάσεις, θα ακολουθήσει κέρασμα με Ελαιοεδέσματα.
Δυνατότητα μετακίνησης με Λεωφορείο οργανωτών

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν είτε με δικά τους μέσα, είτε με λεωφορείο που θα διατεθεί από τους Οργανωτές και θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγοράς στις 09.30 ακριβώς.

Τι σημαίνει και πώς πρόεκυψε η ονομασία «Υψωμένη Ελιά»

Η «Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου, δεν είναι όπως φαντάζεται κάνεις, κάποιο δέντρο που βρίσκεται πάνω σε κάποιο λόφο ή άλλο ύψωμα από το οποίο πήρε την ονομασία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Γαλανάκη από τον Αλατόλακκο, είναι μια από τις πολλές παρόμοιες Ελιές που υπήρχαν παλαιότερα στον Βατόλακκο και θεωρούνταν από τους κατοίκους δέντρα ιερά γιατί προστάτευαν το χωριό από επιδημίες ή χρησίμευαν και για παρακλήσεις, για πρόκληση βροχών που γινόταν με λιτανείες στις οποίες συμμετείχε και ο Ιερέας, ο όποιος τοποθετούσε σε μια τρύπα στον κορμό τους λιβάνι ή άλλο άγιασμα.

Όπως αναφέρεται και στην πινακίδα που έχει αναρτηθεί στην Ελιά, από έρευνα του ΣΕΔΗΚ διαπιστώθηκε ότι η «Υψωμένη Ελιά» θεωρείται η ελιά που δέχτηκε από τον Ιερέα εκκλησιαστικό «ύψωμα». Ονομάζεται δε «ύψωμα» σε πολλές Εκκλησιές της Κρήτης, ένα κομμάτι από τη σφραγίδα του πρόσφορου το οποίο, σύμφωνα με τον Πρωτ. Δρ, Θ.Σ. Χριστοδούλου, υψώνεται από τον Ιερέα στην Αγία Πρόθεση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...