17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρωτιά των αεροδρομίων της Κρήτης στις αφίξεις ξένων επισκεπτών

Ημερομηνία:

Πρωτιά σε όλη την Ελλάδα κατέκτησαν τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης στις αφίξεις αλλοδαπών κατα το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Μάλιστα οι αφίξεις στα αεροδρόμια “Ν.Καζατζάκης” και “Γ.Δασκαλογιάννης” – για πρώτη φορά – ξεπέρασαν και τις αφίξεις στο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” των Αθηνών, καθώς στα δύο Κρητικά αεροδρόμια το πρώτο εξάμηνο του 2012 αφίχθησαν συνολικά 2.459.398 επισκέπτες απο το εξωτερικό έναντι 2.147.756 αφίξεων στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτό οφείλεται αφενός στην μεγάλη μείωση αφίξεων στον “Ελ.Βενιζέλο” (-14,9%) και στην σημαντική αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο των Χανίων (+3,9%), αφού στο αεροδρόμιο Ηρακλείου υπήρξε μικρή μείωση (-2,1%). Να σημειωθεί πως στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, στα αεροδρόμια της Κρήτης είχαν αφιχθεί 2.476.143 επιβάτες έναντι 2.522.891 επιβατών στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων (αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό) που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 μείωση που κυμαίνεται  στο 5,2%, ενώ από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση 8,3%.

Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και η Γαλλία (6,6%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική, ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.

Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (15,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (13,8%),της Ρόδου (10,7%). Τα αεροδρόμια στα οποία υπήρξε αύξηση αφίξεων είναι : Κέρκυρας (8,0%), Θεσσαλονίκης (4,6%), Χανίων (3,9%), Σαντορίνης (0,1%), ενώ σε όλα τα άλλα υπήρξε μείωση αφίξεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...