21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος» και στα Χανιά με στόχο την ενίσχυση της αντίληψης: «Υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ημερομηνία:

Οργανώθηκε και στα Χανια η Πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος» που στόχο έχει να ενισχύσει την αντίληψη: «Υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για τη σύσταση και της τοπικής πρωτοβουλίας όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκε αρχικά ο συγγραφέας Κώστας Λουλουδάκης που προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της Ε.Ε. Ο Κ. Λουλουδάκης τόνισε επίσης ότι: «Η πρωτοβουλία «ΔιΕΕξοδος» δεν έχει κανένα κομματικό στίγμα, δημιουργήθηκε από ανθρώπους από διάφορους χώρους, όλοι βέβαια με αναφορά στις ευρύτερες αριστερές θέσεις. Στόχος μας είναι η έξοδος από την Ε.Ε. και η σοσιαλιστική προοπτική. Σίγουρα αυτός ο άλλος δρόμος που προτείνουμε δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες, να περάσουμε δύσκολες στιγμές. Όμως μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την «μέγγενη» της Ε.Ε., μόνο έτσι τα μέσα παραγωγής θα έλθουν στα χέρια των εργαζομένων που παράγουν και τον πλούτου. »

Το λόγο πήρε και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου. Ο Π. Παπανικολάου τόνισε ότι: « Η έξοδος από την Ε.Ε. είναι μια αναγκαιότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται προωθούνται από την ίδια την Ε.Ε. Πρόκειται για μια καταστροφή που δεν είναι συγκυριακή αλλά μακροπρόσθεσμη, με βάθος , που δημιουργεί μια κατάσταση που θέτει σε αμφιβολία όχι μόνο τη σημερινή γενιά, αλλά και τη γενιά των παιδιών και των εγγονιών μας. Ο κόσμος έχει ανησυχίες και είναι εύλογες για την έξοδο από την Ε.Ε. Σημειώνω βέβαια ότι τις διαχωρίζω από την προπαγάνδα του συστήματος που έχει καταντήσει σε γελοία επίπεδα πχ. προσπαθούν να ταυτίσουν τους μηχανισμούς της Ε.Ε. με τη γεωγραφική, πολιτιστική, ιστορική έννοια της Ευρώπης. Η Ρωσία, η Νορβηγία, η Ελβετία δεν είναι Ευρώπη και τώρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα δεν είναι Ευρώπη η Βρετανία; Σε ότι αφορά τον κόσμο του λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ανθόσπαρτος ο δρόμος .Φυσικά θα χρειαστούν πολύ μεγάλες συγκρούσεις και ανατροπές, να παρθούν μέτρα με τη συμμετοχή του λαού στην πρώτη γραμμή πχ. εθνικοποίηση και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών. Από την άλλη για να απαντήσουμε στο ερώτημα «γιατί να φύγουμε από την Ε.Ε.;» ας το αντιστρέψουμε.

Τι θα γίνει αν «καθίσουμε στα αυγά μας και δεν κάνουμε τίποτα» όπως μας λένε τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Από τον άλλο μήνα ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, θα ενταθούν τα λουκέτα στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία τους νέους και αυτό δεν θα είναι συγκυριακό. Γιατί και αυτοί που θα βρίσκουν δουλειά θα εργάζονται ως σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα με ατελείωτα ωράρια και όλα αυτά για 400-500 ευρώ. Αν μείνουμε ως έχουμε θα μετ’ εξελιχθούμε σε μια άθλια τουριστο-μπανανία της Μεσογείου με ορισμένους επιχειρηματίες που θα θησαυρίζουν και την πλειοψηφία του λαού σε εξαθλίωση. Ο άλλος δρόμος που λέμε εμείς δεν θα είναι ανθόσπαρτος, θα είναι δύσκολος με συγκρούσεις και ακανθώδεις όμως θα οδηγεί στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μας πέθαναν με το τι θα γίνει στη Βρετανία αφού ψήφισαν έξοδο. Δεν είδαμε ούτε λιμούς και καταποντισμούς, ούτε να βρέχει βατράχια. Δεν είνα ίδια τα μεγέθη σύμφωνοι αλλά και η Ελλάδα πως ήταν μέχρι να μπει στην Ε.Ε. Είχε μια ανεπτυγμένη βιομηχανία που διαλύθηκε, το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ήταν θετικό και υπήρχε επάρκεια δημητριακών ενώ σήμερα το 70% του ψωμιού παρασκευάζεται από εισαγόμενα σιτηρά και άλευρα. Τι έχει προσφέρει η Ε.Ε. στην χώρα πέρα από μια επίπλαστη φούσκα που έσκασε και βλέπουμε τα αποτελέσματα της; Την μαζική εξαγορά του πληθυσμού της αγροτιάς με τις επιδοτήσεις που ήταν το ακριβό αντίτιμο για να χάσουν οι αγρότες της περιουσίες τους; Η Ε.Ε. δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια Ένωση ιδιοτελών καπιταλιστικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...