13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πρωτοβουλία – Παρέμβαση Εκπαιδευτικών: Η νίκη στα ΕΠΑΛ θυμίζει τον δρόμο

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία – Παρέμβαση Εκπαιδευτικών αναφέρεται στον αγώνα που δόθηκε στα ΕΠΑΛ Κισάμου και Βρυσών, που ήταν νικηφόρος:

Ως Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών χαιρετίζουμε το νικηφόρο αγώνα στα ΕΠΑΛ Κισάμου και Βρυσών, όπου η αποφασιστικότητα των συναδέλφων, των μαθητών, της ΕΛΜΕ της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας κατάφεραν να ακυρώσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, περί κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που δε συγκεντρώνουν το «απαραίτητο» μαθητικό δυναμικό.

Η παράσταση διαμαρτυρίας, η κατάληψη του Σχολείου, η στήριξη των γονιών και των καθηγητών, το κλείσιμο του Δήμου ανάγκασαν τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Υπουργό να κάνουν 3 φορές πίσω και να επιτρέψουν τελικά την κανονική λειτουργία των τμημάτων -Τομέων, που οι μαθητές είχαν επιλέξει.

Δεν είναι πολύς ο καιρός που η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια προσαρμογής στις απαιτήσεις των μνημονίων αποφάσισε να ενεργοποιήσει το νόμο περί ελαχίστων απαιτούμενων μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε αρκετά σχολεία, τόσο των αστικών κέντρων (σε αρκετές περιπτώσεις, συγχωνεύτηκαν τμήματα τομέων- ειδικοτήτων διαφορετικών σχολείων ώστε να πετύχουν τον απαραίτητο «βιώσιμο» αριθμό μαθητών), όσο και της επαρχίας, όπου εκεί το πρόβλημα ήταν οξύτερο καθώς η μη επίτευξη της αριθμητικής «βάσης» οδηγούσε, απλά σε κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών. Η λογική αυτή του οικονομικού «Προκρούστη», που ό,τι δεν ταιριάζει στα μέτρα και σταθμά που θέτουν τα μνημόνια πετσοκόβεται και πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απαξίωση του δημόσιου σχολείου και ειδικά των ΕΠΑΛ, ενώ παράλληλα στρέφει το μαθητικό δυναμικό – ειδικά της επαρχίας – εκτός συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης.

Το έργο αυτό το είχαμε δει και στο παρελθόν με τις συγχωνεύσεις των «μικρών και μη λειτουργικών» σχολικών μονάδων. Όπου η τοπική κοινωνία μαζί με τις ΕΛΜΕ αντέδρασε (πχ Κρήτη), αυτές δεν υλοποιήθηκαν, ενώ σε άλλες περιοχές που στάση ήταν παθητική έγιναν συγχωνεύσεις ακόμη και σχολικών μονάδων που ξεπερνούσαν σε μαθητικό δυναμικό τους 300 μαθητές.

Έτσι λοιπόν, οι κινητοποιήσεις στα ΕΠΑΛ Κισάμου και Βρυσών, από ΕΛΜΕ, καθηγητές, μαθητές και γονείς, θύμισαν άλλη μια φορά το δρόμο μέσα από τον οποίο επιτυγχάνονται οι νίκες. Μέσα από μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Αυτοί έχουν τα μνημόνια, τα διατάγματα και την καταστολή κι εμείς τη δύναμη που μας δίνει η μαζικότητα και το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...