16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών: Γαλάζιες σημαίες και πράσσειν άλογα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση σχετικά μετην αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία της Νέας Χώρας μετά από καταγγελία ξένου τουρίστα εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Σαν κεραυνός εν αιθρία» έπεσε για τη δημοτική αρχή Χανίων η είδηση ότι η παραλία της Νέας Χώρας δεν απολαμβάνει πλέον τη διάκριση της γαλάζιας σημαίας, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο ζήτημα των ομπρελοκαθισμάτων επί της παραλίας και της ανεπαρκούς καθαριότητας, όπως προέκυψε μετά από καταγγελία βρετανού πολίτη στο αρμόδιο Κέντρο Διοίκησης που εδρεύει στο εξωτερικό.

«Εν αιθρία», λοιπόν, τελεί η πόλη μας για τη δημοτική αρχή, την οποία τάραξε η καταγγελία και η αφαίρεση διάκρισης. Μέχρι σήμερα δεν θέλησε να δώσει σημασία στις επανειλημμένες κρούσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα και της Πρωτοβουλίας Πολιτών, για τις παραβάσεις και τις δυσλειτουργίες που δυσχεραίνουν καθοριστικά την καθημερινότητα των δημοτών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται σημαντικά. Δεν σχεδίασε, δεν πρόλαβε, δεν άκουσε, δεν είδε: για τις καταλήψεις πεζοδρομίων, πεζόδρομων και δρόμων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα, σε σημείο που ορισμένες φορές οι δρόμοι να καθίστανται απροσπέλαστοι. Για το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα που επιβαρύνει το ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης των Χανίων. Για τη βασανιστική κατάσταση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με την πέρα από κάθε όριο ηχορρύπανση. Για τις πολλές παραβάσεις στις παραλίες του δήμου Χανίων με παράνομες καταλήψεις από ομπρελοκαθίσματα και πλημμελή καθαριότητα.

Απουσία καθαρών θέσεων και πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων στην καθημερινότητα των δημοτών, η δημοτική αρχή βρίσκεται στη δυσάρεστη, για τους δημότες, θέση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων και προ τετελεσμένου ζητήματα σοβαρά. Εκ των υστέρων, λοιπόν, τώρα βρίσκεται να επιχειρεί ένδικα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των συμβάσεων στις παραλίες που βρίσκεται στα χέρια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, η οποία έχει επιδείξει προκλητική αυθαιρεσία και απουσία συνεργασίας.

Παράλληλα, στην πιο αποδοτική υπηρεσία του δήμου έχει αναδειχθεί το γραφείο δημοσίων σχέσεων, που ενώ, από τη μία, διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια για το κυκλοφοριακό, τη διάβρωση και κατάσταση των παραλιών, το όραμα του δήμου για την Παλιά Πόλη, από την άλλη, δίνει άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε δρόμους αμιγούς κατοικίας και κάνει τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις των παραλιών και τις παρανομίες στους δρόμους της πόλης. Πολύς κόπος δαπανάται για να διαφημιστούν αποφάσεις για παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους σε γειτονιές της πόλης και ούτε η ελάχιστη μέριμνα ώστε να μην είναι σήμερα θλιβεροί χέρσοι και ρημαγμένοι χώροι χωρίς καμία δυνατότητα χρήσης από τους κατοίκους και ιδιαίτερα τη νεολαία. Πρόκειται για αντίφαση ή καθαρή κοροϊδία;

Σε αυτήν την εικόνα έρχεται να προστεθεί ακόμα μια επιλογή και μια απόφαση της δημοτικής αρχής που έχει μείνει στα χαρτιά και ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει στους πολίτες το γιατί: Γιατί η δημοτική αρχή απεμπόλησε τη δυνατότητα ελέγχου αναφορικά με όλες τις προαναφερθείσες παραβάσεις, έστω και με ελάχιστα άτομα, μη δεχόμενη την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας; Γιατί ο δήμαρχος επέλεξε να συστήσει μια ασαφή νομικά και υπηρεσιακά εσωτερική υπηρεσία στο Δήμο, για να υποκαταστήσει το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας, η οποία, αν και έχει αποφασιστεί εδώ και δύο μήνες περίπου, παραμένει στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται η πόλη ανοχύρωτη από οποιοδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό;

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος θέλει, για ακόμα μια φορά, να επισημάνει, εντός και εκτός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, ότι η έγκαιρη και καίρια δράση προαπαιτεί καθαρές και συλλογικά αποφασισμένα θέσεις και όχι ασάφεια στα λόγια και κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί. Αν η όψιμη και άκαιρη αντίδραση της δημοτικής αρχής δεν έχει επικοινωνιακή και μόνο στόχευση, χρειάζεται το ζήτημα των παραβάσεων στις παραλίες και τους δρόμους της πόλης να αντιμετωπισθεί συνολικά, διότι γαλάζιες σημαίες υπάρχουν και αλλού και η κραυγαλέα κατάσταση που τις συνοδεύει δεν συνάδει με τους όρους απόκτησής τους. Τέλος, καλούμε τους πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να προβάλλουν τα προβλήματα και να πιέσουν όλους τους φορείς να δώσουν τέλος στις αυθαιρεσίες που υποβαθμίζουν τη ζωή μας στην πόλη μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ