19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Τα πρώτα βήματα έγιναν, ώρα για να σχεδιάσουμε τα επόμενα

Ημερομηνία:

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου για την συνολική λύση αξιοποίησης του στρατοπέδου που προέκυψε πριν λίγες μέρες. Όπως τονίζουν, αν και θα προτιμούσαν να μην υπάρχει δαπάνη, “όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κέρδος για την πόλη και τους πολίτες θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο”.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Πέρασαν πολλά χρόνια προσπαθειών και αγώνων χιλιάδων πολιτών, με πλήθος εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και δημοσιευμάτων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην πόλη των Χανίων. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο με διάφορους κοινωφελείς χώρους τροφοδότησαν μεγάλο αριθμό υποσχέσεων, λεονταρισμών και κενών δηλώσεων από δημοτικούς και κυβερνητικούς άρχοντες.

Σήμερα, επιτέλους, προωθείται μια συνολική λύση αξιοποίησής του. Ολόκληρος ο χώρος του στρατοπέδου παραχωρείται στον Δήμο Χανίων, για διάστημα 99 ετών, με το ελάχιστο αντίτιμο που ορίζει ο νόμος (μεταφραζόμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση σε 80.000 ευρώ ετησίως). Όλοι θα προτιμούσαμε να μην υπάρχει δαπάνη, όμως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κέρδος για την πόλη και τους πολίτες θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο. Άλλωστε, έχει μεγάλη διαφορά να διεκδικούμε βελτιώσεις έχοντας μετατρέψει το στρατόπεδο σε δημοτικό χώρο αντί να το κοιτάμε απ’ έξω.

Από την ίδρυση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αποτέλεσε κεντρική διεκδίκηση. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαίωση των πολύχρονων αγώνων της κοινωνίας των Χανίων, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Την ταχύτερη δυνατή μετατροπή της προφορικής συμφωνίας παραχώρησης σε γραπτό κείμενο με υπογραφές.
  2. Την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο υπό διαμόρφωση ΓΠΣ αλλά και στους σχεδιασμούς του υπουργείου Άμυνας (με επιλογή άλλης θέσης για την εγκατάσταση του κέντρου υποδοχής νεοσυλλέκτων αντί της προσωρινής «φιλοξενίας» του στο στρ. Μαρκοπούλου).
  3. Την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες των πολιτών, με βάση την οποία η δημοτική μας κίνηση θα επιδιώξει την πολιτική δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετατροπή ολόκληρου του στρατοπέδου σε χώρο αστικού πρασίνου με αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συμβατές κοινωφελείς χρήσεις, τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας.
  4. Οι χρήσεις και τα κριτήρια σχεδιασμού θα καθοριστούν από σχετική έρευνα που θα ανατεθεί στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να διασφαλιστεί η πληρότητά τους (μαζί με τη ζητούμενη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία). Για ένα σφαιρικό, γρήγορο και οικονομικό σχεδιασμό της μεγάλης αυτής έκτασης είναι σκόπιμη η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις. Τέλος, πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις σε όλα τα στάδια υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου που θα επηρεάσει τις λειτουργίες και την εικόνα της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Καλούμε τους Χανιώτες να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα χώρο πρασίνου που να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο, που θα δώσει δουλειές, αλλά κυρίως θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Πρώτα ο Άνθρωπος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...