15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” για “Κλεισθένη”: Φέρνει σημαντικές αλλαγές αλλά είναι άτολμο – “Μαύρα μεσάνυχτα για τη δημοκρατία” στο Δήμο Χανίων

Ημερομηνία:

Υπέρ ενός πιο τολμηρού “Κλεισθένη” τάσσεται η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”. Σε ανακοίνωσή της επιτίθεται στο Δήμαρχο Χανίων για την προσπάθειά του να περάσει ομόφωνα ψήφισμα μεταμεσονύκτια, όταν “οι περισσότεροι δεν ήξεραν για τι μιλάνε και σίγουρα δεν ήξεραν για τι μιλάει ο διπλανός τους>.

Σημειώνουν ότι το ψήφισμα διακατέχεται από καταστρολογικό πνεύμα και αποτελεί “λυσσαλέα προσπάθεια να μην περάσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής”.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι “φέρνει σημαντικές αλλαγές, αλλά είναι άτολμο –ως προς τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση– και χρειάζεται βελτιώσεις, που μόνο ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να επιφέρει”

Στην ανακοίνωση αναφέρονται πιο αναλυτικά τα εξής:

“Έχουμε πει και άλλες φορές ότι είναι απολύτως χρήσιμο και αποκαλυπτικό για τους δημότες, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη χθεσινή (της Τετάρτης 9 Μαΐου) μεταμεσονύχτια συνεδρίαση που είχε από όλα εκτός από την ουσία της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης: είχε απόλυτη περιφρόνηση στο διάλογο, στρέβλωση απόψεων, διαδικασίες εξπρές, αδιαφάνεια, έναν δήμαρχο διαμεσολαβητή αλλότριων συμφερόντων, μια δημοτική αρχή χωρίς ενημέρωση, διαιρεμένη και ένα Δημοτικό Συμβούλιο ευρισκόμενο διαρκώς προ νέων μεθοδεύσεων.

Στα εισηγητικά κείμενα για τη χθεσινή συνεδρίαση, ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε ότι θα έφερνε προς συζήτηση ψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμφώνησε και το οποίο βγήκε με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από τις 27 Απριλίου και μέχρι τις 14 Μαΐου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού νομοθετεί για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, ο δήμαρχος δεν μερίμνησε ούτε να ενημερωθούν ούτε να διαβουλευτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μοναδική του μέριμνα –επείγουσα ανάγκη μάλιστα την αποκάλεσε– ήταν να βγάλουμε ένα ψήφισμα. Επείγουσα ανάγκη το ψήφισμα, ανύπαρκτη ανάγκη η διαβούλευση; Για ποιο λόγο περιφρονήθηκε τόσο οικτρά η ενημέρωση και ο διάλογος, η αναγκαιότητα με προτάσεις να συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευση, ως δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, για ένα σχέδιο νόμου που αφορά το χώρο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε, την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ενώπιον της ψευδεπίγραφης αυτής «ανάγκης», ο δήμαρχος πρότεινε και άλλο «ισορροπημένο» ψήφισμα επιχειρώντας να αποσπάσει ομοφωνία ή έστω πλειοψηφία. Ισορροπία μεταξύ ποιών κύριε δήμαρχε; Διότι εμπεριστατωμένες απόψεις επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν ακούστηκαν και δεν μπορούσαν να ακουστούν στη μεταμεσονύχτια, πλήρους κόπωσης αυτή συνεδρίαση, όπου οι περισσότεροι δεν ήξεραν για τι μιλάμε και σίγουρα δεν ήξεραν για τι μιλάει ο διπλανός τους. Μια «ισορροπία» επιβεβλημένη από αλλού κόπτονταν να υπηρετήσουν όσοι με ακροβασίες επιχειρούσαν χθες βράδυ να συνταχτούν με κάποιο ψήφισμα, αρκεί να πάρουν καλό βαθμό από την ΚΕΔΕ.

Ως προς την ουσία του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ είναι στη διάθεση του κάθε δημότη να το διαβάσει και να κρίνει αν είναι προϊόν μέριμνας για τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση ή μια καταστροφολογική λυσσαλέα προσπάθεια να μην περάσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και μια ύστατη αγωνία για μεταρρυθμίσεις που συστηματικά και για χρόνια αδιαφόρησαν όσοι τώρα δήθεν κόπτονται. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, κατά τη γνώμη μας, φέρνει σημαντικές αλλαγές, αλλά είναι άτολμο –ως προς τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση– και χρειάζεται βελτιώσεις, που μόνο ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να επιφέρει.

Όσο για την απλή αναλογική, το φόβητρο του παλιού συστήματος που διαπαραταξιακά ενώνεται για να την αποτρέψει, η λειτουργία του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αδιάσειστη απόδειξη για την απόλυτη αναγκαιότητά της. Αυτό που ονομάζουν οι πολέμιοί της ακυβερνησία, είναι ο φόβος ότι οι υπερασπιστές της ημετεροκρατίας και της αδιαφάνειας θα χάσουν τα μπόνους και τις συμφερεντολογικές ψηφοθηρικές συρραφές. Ο φόβος ότι θα βρεθούν ενώπιον του καθρέφτη του εκλογικού σώματος και ισχυρών ακομμάτιστων συμμαχιών, δομημένων στη γερή βάση της ειλικρινούς και δημοκρατικής πολιτικής σύγκλισης.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...