15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πρωτοπορεί η Κρήτη στην Ανακύκλωση – Tι δείχνουν τα στοιχεία για τα Χανιά

Ημερομηνία:

Πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης μπορεί να χαρακτηρισθεί η Περιφέρεια Κρήτης με την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης να έχουν αναλάβει δράση.

Η ευθύνη της ανακύκλωσης για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και για το Ρέθυμνο ανήκει στη ΔΕΔΙΣΑ.

Τα στοιχεία του οκταμήνου που αφορούν μόνο τον καλλικρατικό δήμο Χανίων δείχνουν ότι από την ανακύκλωση συγκεντρώθηκαν από τους ειδικούς κίτρινους κάδους (κώδωνες) 275, 9 τόνοι γυαλιού, 1465 τόνοι ογκωδών, 4 .000 τόνοι «πράσινων» απορριμμάτων 34000 τόνοι σκουπιδιών και 4830 τόνοι από τους μπλε κάδους που αφορούν κυρίως χαρτί.

Μόνο στον δήμο Χανίων έχουν αναπτυχθεί 2800 κάδοι ανακύκλωσης.

Μια νέα δράση της ΔΕΔΙΣΑ αφορά την ανάπτυξη και των κόκκινων κάδων. Εκεί συγκεντρώνονται ρούχα και υποδήματα .

Σε Χανιά και Πλατανιά όπου από τον Απρίλιο έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία έχουν αναπτυχθεί 52 κάδοι και μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 10 τόνοι από αυτά τα είδη.

Σημαντικά οφέλη από την  ανακύκλωση των απορριμμάτων από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων προκύπτουν με βάση και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννης Κουτράκης από την ανακύκλωση το 2016 προέκυψαν κέρδη 900 χιλιάδων ευρώ , μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017 το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 1,23 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να φθάσει στο τέλος του 2017 στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κερδοφορία μπορεί να σημαίνει είτε μείωση των τελών αποκομιδής, είτε εκσυγχρονισμό της επιχείρησης σε μέσα και υλικά.

«Προσπαθούμε καθημερινά και ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς» δήλωσε στο Πρακτορείο ο κ. Κουτράκης. Ένα ακόμα νούμερο είναι χαρακτηριστικό αυτής της ανόδου.

Σε Ηράκλειο και Λασίθι η ανακύκλωση γίνεται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης ( ΕΣΔΑΚ). Ο ΕΣΔΑΚ έχει προχωρήσει ήδη στη δημιουργία  «Πράσινων Σημείων» μια ήπια μορφή διαχείρισης απορριμμάτων που μπορούν ανακυκλωθούν.

Υπολογίζεται ότι το 30% του συνολικού όγκων των απορριμμάτων μπορούν να ανακυκλωθούν.

Παράλληλα ο ΕΣΔΑΚ υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής υπολειμμάτων τροφών κυρίως από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  που μπορούν να μετατραπούν μετά από σχετική επεξεργασία σε ζωοτροφές για κατοικίδια ζώα.

Ακόμα ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου δημιουργεί σημεία συλλογής ιατρικών αποβλήτων σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους.

"google ad"

Συνείδηση γίνεται η ανακύκλωση στους πολίτες του Ρεθύμνου

Καθιερώνεται, όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών του Ρεθύμνου η ανάγκη για ανακύκλωση με τα προγράμματα που ακολουθεί ο δήμος Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, συλλογή αλλά και ενίσχυση των μέσων που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, την εικόνα της πόλης, αφετέρου τα «κέρδη» στην οικονομία.

Τα ποσοστά ανακύκλωσης καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενα γεγονός που ενισχύει τη διάθεση από πλευράς του δήμου να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε η ανακύκλωση να γίνει απόλυτα μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων, όλων των πολιτών.

«Η προσήλωση του δήμου Ρεθύμνης στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αποτυπώνεται και στην προτεραιότητα που κατέχει στον εν γένει σχεδιασμό του η ανακύκλωση. Από το 2006 που υιοθετήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενθάρρυνσης των κατοίκων κι επισκεπτών σε θέματα ανακύκλωσης μέχρι σήμερα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Ρεθύμνου ανταποκρίνονται με υψηλά ποσοστά στην αξιοποίηση κάθε υλικοτεχνικής υποδομής που τους παρέχεται για την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους.

Κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα, για γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, σύντομα και για ρούχα – υποδήματα καθώς και κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου, έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της πόλης και περιφερειακά, ώστε όλοι να έχουν εύκολη πρόσβαση. Το έργο της αποκομιδής εξελίσσεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Η συνεργασία του δήμου με την Ε.Ε.Α.Α,, της ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ, το Πολυτεχνείο Κρήτης και αναδόχους εργολάβους, αποδίδει γόνιμους καρπούς. Το Ρέθυμνο έχει κατακτήσει υψηλή θέση στην ιεραρχία των καθαρών πόλεων πανελληνίως κι έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων ως βιώσιμη πόλη, χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και χάρη στην ευαισθησία των πολιτών του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

Ο δήμος Ρεθύμνης έχει συμβληθεί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης από το 2006 και με την καθοριστική συμβολή των δημοτών του που ανταποκρίνονται θετικά στην προσπάθεια αυτή, καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο την αύξηση των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακύκλωσης με αρκετά καλό ποσοστό καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 κατέληξαν στη ΔΕΔΙΣΑ ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ Χανίων 5.058 τόνοι συσκευασιών χαρτιού-αλουμινίου-πλαστικού ενώ το 2017 μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη μεταφερθεί 4.182 τόνοι αντίστοιχα. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που το 2016 ανήλθαν σε 228,30 τόνους, η ανακύκλωση στο Δήμο Ρεθύμνης κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Αυτά τα στοιχεία φυσικά δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε καθώς γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης, με έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, ενημέρωση μεμονωμένων επιχειρήσεων που παρεκκλίνουν και προσπάθειες επέκτασης του προγράμματος ανακύκλωσης σε οικισμούς που μέχρι τώρα δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η Ε.Ε.Α.Α. που σαν επιβράβευση για την καλή προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνης δώρισε ένα ακόμα press-container για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Χανίων», ανέφερε η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος Στέλλα Χριστοφοράκη.

Ο δήμος Ρεθύμνης έχει συνάψει και άλλες συνεργασίες που με Εναλλακτικά Συστήματα Διαχείρισης ειδικά στον τομέα των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών, λαμπτήρων, Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, μπαταριών, λιπαντικών κλπ. Καθώς και τη συνεργασία για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προσπαθεί να ενισχύσει το εύρος των ανακυκλώσιμων υλικών ώστε η προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων να επιτευχθεί.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΤΟ 2016

ΕΙΔΟΣ            ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ      1,874

ΧΑΡΤΙ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ-ΠΛΑΣΤΙΚΟ   5.058,00

ΓΥΑΛΙΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ    228,30

ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ 7,64

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ     0,18

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ -ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 12,565

Στο Ρέθυμνο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν συγκεντρωθεί 4. 182.430 κιλά υλικών ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 3.878.920 κιλά, με άνοδο μεγάλη να καταγράφεται στην ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών, όπως επίσης και του γυαλιού. Σχετικά με τα ιατρικά απόβλητα αυτά εμφανίζουν μία σταθερή εικόνα από το 2015 έως και σήμερα.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης παρέλαβε αυτές τις μέρες ένα νέο τράκτορα (press container) ανακύκλωσης το οποίο προσέφερε ως δώρο η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στον δήμο λόγω των ικανοποιητικών ποσοστών ανακύκλωσης στο Ρέθυμνο που σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται βελτίωση τόσο στο πρόγραμμα των μικρών κάδων που έχουν προμηθευτεί κάτοικοι και επιχειρηματίες στην παλιά πόλη, οι οποίοι τους βγάζουν έξω από τις οικίες ή τα καταστήματά τους σε προγραμματισμένη ώρα για να γίνεται η συλλογή των απορριμμάτων από την υπηρεσία, όσο και στην ανακύκλωση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστοφοράκη: «Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που δεν συμμορφώνονται, οι οποίοι εξακολουθούν να βγάζουν τα απορρίμματά τους όποτε θέλουν τόσο στην παλιά πόλη όσο και στην παραλιακή οδό. Είναι αρκετοί μάλιστα αυτοί στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αφού πρώτα είχαν ενημερωθεί τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς».

Στις προσπάθειες από πλευράς του δήμου για τη συνειδητή επιλογή των πολιτών για ανακύκλωση, εντάσσονται και οι τακτές ενημερώσεις από υπαλλήλους στην Ανακύκλωση σε σχολικές μονάδες ώστε να ενημερώνονται συνεχώς τα παιδιά – μαθητές καθώς επίσης και με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που αποστέλλεται στα σχολεία. Παράλληλα ο δήμος προμηθεύει τους επαγγελματίες με κάδους ανακύκλωσης όπως επίσης όσοι έχουν καταστήματα ηλεκτρικών ειδών μπορούν επίσης να προμηθευτούν ανάλογους κάδους από την εταιρεία χωρίς κόστος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...