14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες στην Ουγγαρία ενάντια στην κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν

Ημερομηνία:

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων της Ουγγαρίας, παρά το τσουχτερό κρύο και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι στον νέο εργασιακό νόμο «για σκλάβους», στα ελεγχόμενα από το κυβερνόν κόμμα του Βίκτορος Ορμπαν διοικητικά δικαστήρια και στις κινήσεις της κυβέρνησης εν γένει.Μάλιστα, τα συνδικάτα της χώρας έχουν εξαγγείλει σειρά κινητοποιήσεων στο προσεχές διάστημα, ενώ εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος της χώρας σχολιάζουν πως το κλίμα στην αντιπολίτευση είναι «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορος Ορμπάν πρόσφατα πέρασε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε δεκάδες ώρες υπερωριών χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν ούτε πλήρη ούτε άμεση αποζημίωση. Σε άλλη νομοθετική της κίνηση, η κυβέρνηση εγκαθίδρυσε ένα παράλληλο δικαστικό σύστημα, όπου ο υπουργός δικαιοσύνης μπορεί να προσλαμβάνει και να απολύει δικαστικούς της αρεσκείας του – κάτι που κατακρίθηκε διεθνώς ως ότι παραβιάζει το Κράτος Δικαίου. Τα νομοθετήματα προκάλεσαν και πριν την περίοδο των Χριστουγέννων έντοντες αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν με το νέο έτος.

Σύμφωνα με Ούγγρους ευρωβουλευτές, «οι διαμαρτυρίες αυτές είναι πρωτοφανείς». Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ενωθεί σε ένα κοινό μέτωπο με έναν σκοπό: να ρίξουν την αυταρχική κυβέρνηση Ορμπάν. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως διαφορετικά κόμματα της αντιπολίτευσης πορεύονται ενωμένα πλάι-πλάι, χωρίς να αφήνουν όσα τα χωρίζουν να τα επηρεάζουν», δηλώνει ο Istvan Ujhelyi, σε ενημέρωσή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Υπάρχει ένα πρωτοφανές πνεύμα ‘όλοι για ένας και ένας για όλους’, που γεφυρώνει μέχρι πρότινος αγεφύρωτες διαφορές», συνεχίζει.

Παρά το γεγονός ότι το κυβερνόν κόμμα, Fidesz, έχει περάσει εκλογικούς νόμους, που το ευνοούν, με την αντιπολίτευση να λειτουργεί ως ένα σώμα, είναι αδύνατο για τον Ορμπάν να εμποδίσει με βεβαιότητα μια αλλαγή του πολιτικού status quo στην Ουγγαρία. Ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και των αυτοδιοικητικών, που θα πραγματοποιηθούν ένα μήνα νωρίτερα, γνωρίζοντες τα πράγματα στην Ουγγαρία εκτιμούν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να ανατραπεί το καθεστώς Ορμπάν, εφόσον η αντιπολίτευση παραμείνει ενωμένη μπροστά σε αυτή την εκλογική μάχη. Σύμφωνα με τους ίδιους, σε τοπικό επίπεδο οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνουν συμμαχίες θέτοντας ως μοναδικούς αντιπάλους τους υποψηφίους του Ορμπάν. «Το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) έχει συμμαχήσει με το κόμμα του Διαλόγου για την Ουγγαρία (Párbeszéd), σχηματίζοντας έτσι τον μεγαλύτερο φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό και περιμένουν και άλλους να τους ακολουθήσουν», σχολίασε ο Ujhelyi και παρατήρησε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες νίκης για το Fidesz.

Η επόμενη πανουγγρική κινητοποιήση είναι προγραμματισμένη για τις 19 του Ιανουαρίου, και αναμένονται και άλλες που αναμφισβήτητα θα θέσουν την κυβέρνηση Ορμπάν σε ένα ασφυκτικό κλοιό, ο οποίος, όμως, μπορεί να επεκταθεί και να περιλάβει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επιμένει να στηρίζει τον Ούγγρο ακροδεξιό πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του παραβιάζουν τις αρχές αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ