16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πρόεδρος ΕΒΕΧ: «Η Κισσαμίτικη κουλτούρα είναι πάρα πολύ δυνατή και ιδιαίτερη και ‘μεις την κρατάμε ζωντανή»

Ημερομηνία:

«Το να κρατήσει κανείς τον πολιτισμό του και την κουλτούρα του ζωντανή, είναι μια διαχρονική πρόκληση και μπορούμε να πούμε ότι ελάχιστοι λαοί το έχουν καταφέρει αυτό. Και είμαστε τυχεροί που η Κίσσαμος κρατάει γερά και ψηλά τον πήχη της μακραίωνης κουλτούρας της!»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του 11ου φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης. «Ο Κισσαμίτικος πολιτισμός, υπογράμμισε ο κ. Ροκάκης, έχει δώσει το δικό του πολύτιμο στίγμα στα πράγματα του τόπου, έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μέσω αυτού έχουν αναδειχθεί κορυφαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες που μας έχουν κάνει περήφανους!»

Το φεστιβάλ που εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης οργανώνει, ο Δήμος Κισσάμου – Κοινωφελής  Επιχείρηση με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – ΠΕ Χανίων και του Επιμελητηρίου.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, «κλειδί για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων είναι οι οργανωμένες δράσεις μέσα από το τρίπτυχο, ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα».

Το φεστιβάλ Κισσαμίτικης κουλτούρας είναι μια πρωτοβουλία που αγκαλιάζει Κίσσαμο και Δυτ. Κρήτη σ’ αυτό συμμετέχουν 48 εκθέτες με τα προϊόντα τους, πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων για την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό, και θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου.

Τι είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ είπε στον χαιρετισμό του:

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Κισαμίτισσες και Κισαμίτες,

Με χαρά καρδιάς και ιδιαίτερη συγκίνηση μιλάω σήμερα στον τόπο που με γέννησε, στην Κίσσαμο!

Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η σημερινή βραδιά είναι η έναρξη του 11ου φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας και μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στον πολιτισμό μας, ο οποίος έχει δώσει το δικό του πολύτιμο στίγμα στα πράγματα του τόπου, έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, μέσω αυτού έχουν αναδειχθεί κορυφαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες που μας έχουν κάνει περήφανους!

Το να κρατήσει κανείς τον πολιτισμό του και την κουλτούρα του ζωντανή, είναι μια διαχρονική πρόκληση και μπορούμε να πούμε ότι ελάχιστοι λαοί το έχουν καταφέρει αυτό. Και είμαστε τυχεροί που η Κίσαμος κρατάει γερά τον πήχη της μακραίωνης κουλτούρας της ψηλά!

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, οφείλουμε να προσέξουμε. Την κουλτούρα μας την κρατάμε εμείς ζωντανή. Και για να συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει να κάνουμε από την πλευρά μας τα αδύνατα δυνατά, ώστε να το καταφέρουμε.

Με πείσμα, σχέδιο και σταθερούς στόχους, θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνα τα πατήματα, στα οποία θα στηριχτεί η συνέχεια του πολιτισμού μας.

"google ad"

Σ’ αυτήν την πορεία έχουμε ισχυρούς συμμάχους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους καλλιτέχνες μας και όλους τους συμπολίτες που η ανιδιοτελής προσφορά τους είναι αξιοζήλευτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Επιμελητήριο Χανίων έχουμε αναλάβει ήδη κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο που θα στηριχτεί η πολιτιστική ανάπτυξη.

Ήδη έχουμε προαναγγείλει τη δημιουργία επιτροπής πολιτισμού, μια πρωτότυπη επιτροπή που θα συνδέει το επιχειρείν με τον πολιτισμό, αλλά και τη δημιουργία της «χάρτας των τοπικών προϊόντων». Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το ποια είναι τα τοπικά μας προϊόντα, που θα μπορεί να τα βρει, αλλά και πως να επικοινωνήσει με τον επιχειρηματία, ώστε να έχει τη δυνατότητα ακόμα και της επιχειρηματικής συμφωνίας. Έτσι θα καταφέρουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη προώθηση και ανάδειξη του τόπου μας και των προϊόντων μας, τα οποία είναι αξιοζήλευτα, ποιοτικά, άξια να αποτελούν τη «βιτρίνα» μας, συνδράμοντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη των εξαγωγών και επομένως στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι του νησιού.

Στοχεύουμε, Σχεδιάζουμε, Εκτελούμε! …και δεν σταματάμε μέχρι να τα καταφέρουμε!

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε μια υπέροχη βραδιά και σε όλους τους Κισαμίτες ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να μεγαλουργούν και να μας κάνουν περήφανους!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...

Τραυματισμένος εντοπίστηκε 94χρονος στον Αποκόρωνα Χανίων – Κατήγγειλε κλοπή 700 ευρώ

Τραυματισμένος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από συντοπίτη του,...

Τραγωδία στα Τέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο «στριμώχνει» ασφυκτικά την κυβέρνηση

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταβιβάσει το σύνολο της...