15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Να γιατί πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή στα Χανιά

Ημερομηνία:

Γράφει ο Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Χανίων στο «Σύμφωνο των Δημάρχων για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», ο Δήμος Χανίων πρόκειται να υποβάλλει Σχέδιο Δράσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να γίνει πραγματικότητα όμως η όποια μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, εφαρμογής ΑΠΕ σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, η μείωση της χρήσης του ΙΧ και η προώθηση του ποδηλάτου, η προστασία των χώρων πρασίνου και ο πολλαπλασιασμός τους κ.ο.κ.

Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία τέτοιων μέτρων μπορεί να παίξει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή συνηθειών και τρόπων ζωής, στην προώθηση της αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος, στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και η νεολαία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.

Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε τη δημιουργία με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, του Δήμου Χανίων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων ενός Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή, με την εθελοντική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου μπορεί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να καλέσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να δηλώσουν συμμετοχή και να προχωρήσει στη συνέχεια στην ίδρυση του Τοπικού Δικτύου με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε σχολική Περιβαλλοντική Ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή, θα μπορεί να πάρει μέρος στις παρακάτω δράσεις:

  • Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο τον Οκτώβριο. Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς σε εργαστήρια.
  • Εργαστήριο κατασκευών με φωτοβολταϊκά στο χώρο του σχολείου.
  • Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή.
  • Διαγωνισμός μεταξύ των μαθητών για δημιουργία αφίσας, η οποία στη συνέχεια θα εκτυπωθεί και θα γίνει η αφίσα /οι αφίσες του Δικτύου.
  • Ημέρα Δράσης των σχολείων του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή.
  • Απολογιστική Συνάντηση του Δικτύου στο τέλος της σχολικής χρονιάς για ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μια μικρή χρηματοδότηση προς το ΚΠΕ Βάμου ή κάλυψη εξόδων από το Δήμο Χανίων θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχή πραγματοποίηση των παραπάνω εκδηλώσεων – δράσεων, προωθώντας έτσι την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και για την ανάγκη να προστατέψουμε τα υδάτινα αποθέματα και τους χώρους πρασίνου, να αναζητήσουμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης των ΑΠΕ και να στηρίξουμε εναλλακτικές μορφές μετακίνησης πέρα από το ΙΧ και να αναδείξουμε τη σημασία των τοπικών προϊόντων τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για το περιβάλλον.

Ο στόχος που μπορεί να τεθεί είναι η συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών από 20 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων. Σε κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί με μια ομάδα μαθητών, οι οποίοι από κοινού θα σχεδιάσουν μια σειρά δράσεων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια δράση σε καθεμιά από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη συμβολή σε αυτή.
  2. Νερό και κλιματική αλλαγή: Η ανάγκη προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων.
  3. Εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  4. Ποδήλατο και περπάτημα, βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.
  5. Δημιουργία και προστασία χώρων πρασίνου μέσα κι έξω από το σχολείο.
  6. Τοπικά προϊόντα που παράγονται με φυσικό – βιολογικό τρόπο.

Η συνεργασία του Δήμου Χανίων με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου μπορεί να αναβαθμίσει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Γι’ αυτό πιστεύουμε, επιβάλλεται να προχωρήσει η ιδέα της δημιουργίας του Τοπικού Δικτύου Σχολείων για την Κλιματική Αλλαγή και να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Δράσης του Δήμου Χανίων στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ