20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024
Array

Πυριτιδαποθήκη η ανατολική Μεσόγειος απο τις ναυτικές αρμάδες

Ημερομηνία:

Η νοτιοανατολική Μεσόγειος παραμένει ταραγμένη και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Τι συμβαίνει στη περιοχή;
Από τη μία το ΝΑΤΟ που συνεχώς λέει ότι δεν επιθυμεί μια εμπλοκή του στη Συρία. Από την άλλη η Ρωσία επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στ΄ ανοιχτά των ακτών της Συρίας.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει και θα αναπτύξουν τις επόμενες ημέρες 11 πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα,τη Βόρεια θάλασσα και τη βάσεις στη Βαλτική. Μπορεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για άσκηση ,αλλά κάποια απ΄αυτά τα πλοία πλέουν προς Συρία.

Από την άλλη το ΝΑΤΟ έχει τη δική του αρμάδα ,μαζί με πέντε πολεμικά πλοία του Ισραήλ,ενώ από τον αέρα όλη η περιοχή σαρώνεται από AWACS.

Όλη αυτή η στρατιωτική κινητικότητα υποστηρίζει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafiles πυροδοτήθηκε από τις κοινές -χρονικά- ασκήσεις Συρίας-Ιράν. Ασκήσεις που είχαν να κάνουν με τα συστήματα αεράμυνας και με σενάρια αντιμετώπισης επίθεσης.

Τα σενάρια είναι πολλά για το τι συμβαίνει στη περιοχή και κυρίως για το τι σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον.

Ο κύριος στόχος είναι το Ιράν. Αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ισραηλινούς νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Από την άλλη η Συρία είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με το Ιράν. Τη λύση του φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να τη βρουν οι Ρώσοι,έχοντας την στήριξη και των ΗΠΑ. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Η αντικατάσταση του Άσαντ μ΄ένα καθεστώς που θα έχει την έγκριση της Μόσχας ,η οποία ενδιαφέρεται κυρίως να διατηρήσει τα λιμάνια και τις βάσεις της στη Συρία. Με τον Άσαντ ή χωρίς αυτόν.

Όλα αυτά ασφαλώς και πρέπει να απασχολούν την Ελλάδα. Το παιχνίδι που παίζεται στη περιοχή είναι μεγάλο και απρόβλεπτο. Και δυστυχώς η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει έχει μπει σε μια φάση “γεωπολιτικής εσωστρέφειας” αν και η θέση της εξακολουθεί να είναι καίριας σημασίας.

Και βέβαια δεν αγνοούμε το “άτακτο παιδί” της περιοχής ,τη Τουρκία. Η οποία μετά το απίστευτο κάζο που υπέστη από τη Συρία,επιμένει να προκαλεί.

χθες πολεμικά της πλοία αρχισαν ασκήσεις στη Κύπρο, έχοντας απέναντί τους πάνοπλα πλοία του ισραηλινού ναυτικού.

Ειδικότερα,στην ανάπτυξη 4 πολεμικών πλοίων,μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών έχει προχωρήσει το ισραηλινό ναυτικό, για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση του ισραηλινού ναυτικού ήρθε σε απάντηση των απειλών της Τουρκίας για αυξημένες περιπολίες των σκαφών της στην περιοχή όπως και για την αεροναυτική άσκηση που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει Πέμπτη και Παρασκευή σε περιοχές των κυπριακών οικοπέδων.

Όπως έγραψε στο σάιτ της η εφημερίδα Haaretz το ισραηλινό ναυτικό ζητά από το Γενικό Επιτελείο επιπρόσθετα ποσά για την κάλυψη των εξόδων της αποστολής. Οπως αναφερει το άρθρο, οι πλατφόρμες (που ανηκουν σε ιδιωτικές εταιρίες) βρίσκονται πέρα από τα 12 ναυτικά μιλια των ισραηλινών ακτών, αλλά μέσα στην ισραηλινή ΑΟΖ (200 ναυτικά μίλια) κι αυτό σημαίνει ότι και εκεί το Ισραήλ έχει δικαιωμα να αμυνθεί σε τυχόν επιθετικες ενεργειες!

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημεριδα «Φιλελευθερος», η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για αεροναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» 8, 9 και 12 (από τις 5 το πρωί μέχρι και την 1.00 μ.μ.).

Ταυτόχρονα σε κοντινή περιοχή με τους Τούρκους έχουν ξεκινήσει άσκηση και οι Ισραηλινοί- πέραν της έναρξης των συνεχών περιπολιών που προαναφέραμε .

"google ad"

Από το πρωί της Πέμπτης, η περιοχή νοτίως της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της , μοιάζει με «πολεμικό» τοπίο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σκηνικό ασκήσεων από τις δυο αυτές χώρες.Το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει -όπως πράττει πάντα- την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με την Άγκυρα που σκοπίμως παρακάμπτει τη Λευκωσία.

(onalert.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...