22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πόλεμος για το προσφυγικό: Σοβαρά επεισόδια σε Λέσβο και Χίο – Οδοφράγματα κατά των κλειστών κέντρων

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται και υπό το φως της ημέρας τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο και τη Χίο.

Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες. Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.

Πεδίο μάχης το λιμάνι τα ξημέρωματα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες. Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου.

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση. Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών της Χίου

"google ad"

Επεισόδια εξακολουθούν να σημειώνονται και στη Χίο. Μετά την έκρυθμη κατάσταση στο λιμάνι Μεστών τα ξημερώματα, η «μάχη» μεταφέρεται στις περιοχές του Αγίου Μακαρίου και του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών τα επεισόδια ξεκίνησαν καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί. Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου – Βολισού.

Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου,...

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...