Ευρωπαϊκός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμενα στους κτηνοτρόφους  και τους χορτοφάγους σχετικά με το αν η μπριζόλα και το μπέϊκόν, μπορούν να είναι vegan.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Διαπεγγαλματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) έστειλε επιστολή προς τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας να καταψηφίσουν την πρόταση που έχουν καταθέσει ανταγωνίστριες βιομηχανιές παραγωγής vegan προϊόντων, ζητώντας να αναγράφεται η λέξη vegan στα συσκευασμένα υποκατάστατα κρέατος με λιγότερο λίπος, ζάχαρη, αλάτι κ.τ.λ.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους προς τους Ευρωβουλευτές οι Ενώσεις παραγωγών που απαρτίζουν την ΕΔΟΚ επισημαίνουν ότι :«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα παρουσιάζονται ως πιο υγιεινές επιλογές δεδομένου ότι συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα όπως αλάτι, ζάχαρη και λίπος».

Σημειώνεται ότι ο τομέας κρέατος της Ευρώπης δεν επιθυμεί να δώσει «μάχες εναντίον κάποιου άλλου, παρά μόνο να απευθύνει μια έκκληση για τη δίκαιη αναγνώριση και τον σεβασμό στο έργο εκατομμυρίων Ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων στον τομέα της κτηνοτροφίας».

«Αναμένουμε ένα δίκαιο και συνεπές μάρκετινγκ που θα σέβεται τόσο τους καταναλωτές όσο και το έργο που πραγματοποιείται από γενιές αγροτών και κρεοπωλείων σε όλη την Ευρώπη», σημειώνουν.

Η ΕΔΟΚ από την πλευρά της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «προτρέπει τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία για να διασφαλιστούν τα ζωικά προϊόντα που αποτελούν τμήμα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ορθή πληροφόρηση».

ΑΜΠΕ