20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πόσα παίρνει η Κρήτη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ημερομηνία:

Την ενίσχυση με 75 εκατομμύρια ευρώ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο των νησιών μας προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020, που υπεγράφη από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται  η χρηματοδότηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, ενώ για την Κρήτη – για πρώτη φορά – προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους. Όπως είχε  δεσμευτεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικά από 1/1/2020.

Πολύ σημαντική, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, είναι η απλούστευση των διαδικασιών υποβολής και ελέγχου των αιτήσεων χρηματοδότησης. Παραλλήλως, αποσαφηνίζεται η επιλεξιμότητα επιχειρήσεων, ενώ για πρώτη φορά δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων και του τομέα Εμπορίας προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής. Η διεύρυνση της βάσης των επιλέξιμων επιχειρήσεων, η στοχευμένη χρηματοδότηση, η απλούστευση των διαδικασιών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας πληρωμών είναι ορισμένες από τις βασικές θετικές αλλαγές που εισάγονται με την Απόφαση.

Σημειώνεται ότι υπο το πρίσμα των σοβαρών οικονομικών συνεπειών λόγω της πανδημίας, η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2020, αποτελεί μέρος των «Μέτρων  Πολιτικής Covid» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που διαθέτει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της τρωτότητας του νησιωτικού παραγωγικού συστήματος και τη μείωση του λειτουργικού κόστους για το νησιώτη επιχειρηματία.

Η δημοσίευση της Προκήρυξης της Δράσης, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες σχεδιασμού ειδικών πολιτικών για τους νησιώτες επιχειρηματίες, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική αβεβαιότητα, να στηριχθεί στην πράξη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τέλος να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες αυτών που συνδέονται με το μεταφορικό κόστος.

Το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου των επιχειρήσεων  αναμένεται να «ανοίξει» για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις – δικαιούχοι της Δράσης δύναται να αναζητούν σχετικές πληροφορίες στο https://metaforikoisodynamo.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...