15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πώς αντέδρασαν οι υπάλληλοι σε εργοστάσιο στην Γαλλία όταν έμαθαν ότι η διεύθυνση σχεδιάζει να το κλείσει και να το μεταφέρει στην Πολωνία

Ημερομηνία:

«Το είδος τσαγιού που φτιάχνουμε σε αυτό το εργοστάσιο υπάρχει στην αγορά από τα τέλη του 19ου αιώνα», λέει ο Ολιβιέ Λεμπερκιέ, εκπρόσωπος του γαλλικού συνδικαλιστικού φορέα CGT στο εργοστάσιο Fralib, το οποίο εδρεύει στην περιοχή του Γκεμενό κοντά στην Μασσαλία.

«Παρ’ όλα αυτά», συνεχίζει ο Ολιβιέ, «από τότε που η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου, η Unilever, αποφάσισε να κλείσει τη συγκεκριμένη μονάδα και να μεταφέρει την παραγωγή στην Πολωνία, όλοι εμείς, οι εργάτες, πολεμήσαμε και πολεμάμε ακόμη για να κρατήσουμε τις δουλειές μας, κάνοντας κατάληψη στο εργοστάσιο, το οποίο λειτουργούμε μόνοι μας».

Εν μέσω εκτεταμένου οικονομικού αναβρασμού και κρίσης στην Ευρώπη, η ιστορία του Ολιβιέ είναι μοναδική: η ιστορική γαλλική φίρμα τσαγιών από βότανα με την επωνυμία Elephant κατεγράφη για πρώτη φορά στα μητρώα το 1896. Λιγότερο από έναν αιώνα αργότερα, το 1972, η φίρμα εξαγοράζεται από την πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever, η οποία το 2010 αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή στην φτηνή σε εργατικά χέρια Πολωνία.

Φαίνεται, όμως, πως οι ιθύνοντες υπολόγιζαν χωρίς τους εργαζομένους…

Τον Σεπτέμβριο του 2010 οι 182 εργαζόμενοι του εργοστασίου αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στην Πολωνία. Η πολυεθνική εταιρία πήρε την απόφαση αυτή για να «διασώσει την απασχόληση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε τη στιγμή που η εταιρεία παρουσίαζε τεράστια κερδοφορία, η οποία έφθανε τα 4 δισ. ευρώ.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2010 μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος τους και σε βάρος του συνδικάτου. Μάλιστα, το 2011 το Εφετείο της Προβάνς με απόφασή του ακύρωσε το πρόγραμμα της επιχείρησης, που το είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «σαν πρόγραμμα για τη διάσωση της απασχόλησης».

Η απόφαση του εφετείου αναφέρει ότι είναι «ένα πρόγραμμα που διαπνέεται από την ψυχρή οικονομική λογική». Μια λογική εντελώς παράλογη για τους εργαζόμενους, που τους πετάει μετά από δυο δεκαετίες και πάνω εργασίας στο περιθώριο.

Οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο τους δίνουν από το 2010 μάχη σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο νομικό – δικαστικό.

Ταυτόχρονα επεξεργάστηκαν ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε συνεργασία με την ομοσπονδία του αγροτο-διατροφικού τομέα της CGT, για τη διατήρηση και την ενίσχυση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ζητήματα: τη δυνατότητα λειτουργίας, την εξασφάλιση της πρώτης ύλης, τη διασφάλιση της εργασίας, τη δυνατότητα χρηματοδότησης και τη διάθεση των προϊόντων.

Ένα ιδιαίτερο ζήτημα ήταν η νομική μορφή αυτής της επιχείρησης, στην περίπτωση που η πολυεθνική Unilever επιμένει στην απόφασή της να την κλείσει. Η πιο πρόσφορη θεωρείται «η συνεργατική εταιρεία γενικού ενδιαφέροντος» με τη συμμετοχή και τοπικών συλλογικοτήτων.

Οι εργαζόμενοι, βέβαια, γνωρίζουν ότι δεν έχουν πετύχει ακόμη το στόχο τους και ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους ακόμα.

Ωστόσο, προσπαθούν…

Πηγές: Dazed & Confused, Η Εποχή / iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...