14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς η Γαύδος θα γίνει ένα νησί – παράδειγμα

Ημερομηνία:

Της Ελένης Βακεθιανάκη

Τι να μην γίνει στη Γαύδο προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού, παράλληλα με τον σχεδιασμό ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην επιστροφή πολλών από τους κατοίκους που την εγκατέλειψαν για να επιβιώσουν αλλού, πρόκειται να τεθούν από τη Δημοτική Αρχή στον υπ. Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη ο οποίος θα βρεθεί στο νησί αύριο και μεθαύριο.

Στόχος, η διαμόρφωση ενός νησιού-προτύπου που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νησιά κάτω των 1000 κατοίκων, μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης.

«Πρώτη φορά οι δημότες μας θα ξεναγήσουν στην καθημερινότητά τους, ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις, ζητώντας απλώς να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η Γαύδος, που δεν έχει αλλοτριωθεί από το τουριστικό προϊόν, έχει πέσει θύμα ερημοποίησης γιατί η Πολιτεία έδειξε μεν χρηματικό ενδιαφέρον αλλά δεν έδωσε τον χάρτη για το πως θα αναπτυχθεί σωστά το νησί. Και αυτό οδήγησε σε αδιέξοδο και έσπρωξε τους ανθρώπους να φύγουν. Σήμερα έχουμε 90 κατοίκους ωστόσο με τις παρεμβάσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε, στόχος μας είναι να φτάσουν τους 250» τόνισε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου.

Να θυμηθούμε την παλιά γνώση

Σύμφωνα με την ίδια, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να ζήσουν αξιοπρεπώς στο νησί είναι να παράγουν. «Η Γαύδος είχε εξαιρετικά τυριά όπως το γίδινο, αυτό πρέπει να ξαναγίνει και πρέπει να το μοιραζόμαστε με τους ταξιδιώτες που έρχονται, όχι τους τουρίστες που απαιτούν να είμαστε στα μέτρα τα δικά τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει καλλιεργήσιμη γη που πρέπει να δουλευτεί και να γίνει πόρος ζωής για το νησί. «Η Γαύδος έχει παρθένο έδαφος για την αμπελουργία, απίστευτα μινωικά, ρωμαϊκά πατητήρια,  και πρέπει να θυμηθούμε τη γνώση που είχαμε την περασμένη 20ετία προσαρμοσμένη στο σήμερα. Έχουμε ιδιομορφία ως περιβάλλον, είμαστε  περιοχή Natura με το μεγαλύτερο υδρόδασος στη Μεσόγειο, μονοπάτια και διαδρομές παλιών Γαυδιωτών. Έχουμε επίσης το ελεύθερο κάμπιγκ όχι όμως για όσους το κάνουν εξ’ ανάγκης» επισήμανε.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης, να διαμορφωθεί και χρηματοδοτηθεί άμεσα μία μελέτη που να καλύπτει αυτήν τη στρατηγική.

Πυροσβεστικό φυλάκιο

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους, σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τη δήμαρχο, βρίσκεται το θέμα της λειτουργίας Πυροσβεστικού Φυλακίου στη Γαύδο, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει κινδυνεύσει σοβαρά από πυρκαγιές και πλημμύρες, με δύο μόνιμα οχήματα προκειμένου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν άμεσα να παρεμβαίνουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ