17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;”: 374 κενά σε εκπαιδευτικούς μόνο στο ν. Χανίων

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων επισημαίνει το εντονότατο πρόβλημα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού:

Μόλις λίγες μέρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα των σχολείων και καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία για την έναρξη του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται στα σχολεία την 1η του Σεπτέμβρη και οι μαθητές στις 11, σε πολλά σχολεία όμως κινδυνεύουν να μη βρουν κανένα να τους υποδεχτεί.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν μόλις χτες με τη γνωστή από χρόνια καθυστέρηση .

Oι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχουν καν ξεκινήσει, αφού ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν δρομολογηθεί , ούτε οι πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών έχουν ανακοινωθεί, ούτε οι αναγκαίες πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι πρέπει οι υποψήφιοι αναπληρωτές να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους ,μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της εγκυκλίου πρόσληψης, ακόμα κι αν δεν επιθυμούν να κάνουν τροποποιήσεις. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο υπάρχουν μόλις 12.000 μέσω ΕΣΠΑ που εκτός του ότι δεν επαρκούν, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην πρωινή ζώνη του σχολείου και αναζητούνται 3.000 έως 5.000 χιλιάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο νομό Χανίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ Χανίων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις χρειάζονται σχεδόν 400 εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία τουλάχιστον όπως πέρσι, με επάρκεια δηλαδή και όχι με πληρότητα, ενώ σε όλη τη χώρα λείπουν 25.000 εκπαιδευτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κενών είναι οργανικά κενά και όχι λειτουργικά, δηλαδή κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη μόνιμων διορισμών τα τελευταία 5 χρόνια και όχι από αποσπάσεις ή άδειες του εκπαιδευτικού προσωπικού (λοχείας-ανατροφής κτλ) αφού η μείωση των εκπαιδευτικών από το 2010 φτάνει τους 10.539 ( 15%) στην ΠΕ ενώ το ¼ των αναγκών καλύπτεται από αναπληρωτές.

Η πολιτική των μνημονίων που συνεχίζεται , έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και οδηγεί στη διάλυση τη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των πλεονασματικών προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής σταθερότητας και οι πολιτικές επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων.

Στο ν. Χανίων σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων για να λειτουργήσουν τα σχολεία, απαιτούνται 370 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων Γενικής και Ειδικής Αγωγής , αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί με τις άδειες που πιθανόν να προκύψουν . Αναλυτικά:

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

104

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

53

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ

92

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ

13

ΑΓΓΛΙΚΩΝ

33

ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

3

ΓΑΛΛΙΚΩΝ

5

"google ad"

ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

15

Φ. ΑΓΩΓΗΣ

12

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

22

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

3

ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

14

Φ. ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ

1

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ

2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ

2

ΣΥΝΟΛΟ

374

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Χανίων καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις ώστε κάθε σχολείο να έχει τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για να λειτουργήσει . Ούτε η διενέργεια των εκλογών , ούτε τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει στις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών, μετά την απόφαση του ΣΤΕ και τις προσφυγές που κατατέθηκαν, αποτελούν δικαιολογίες για την καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς , τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο παιδείας – εργασίας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης- Ε.Ε και κεφαλαίου, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ