16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς θα διαβάζουν τα παιδιά τα πρόσωπα των δασκάλων όταν όλοι φορούν μάσκα;

Ημερομηνία:

Το μέτρο της μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτικό, όμως τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει στη διδασκαλία, ειδικά στις μικρότερες τάξεις, αναμένεται να είναι μεγάλο.

Ένα βασικό ζήτημα το οποίο δε συζητιέται αρκετά, και δεν έχει σχέση με το κατά πόσο μπορούν μικρά παιδιά να εφαρμόσουν σωστά το μέτρο της μάσκας, έχει να κάνει με τη σημασία που έχει για ένα παιδί να βλέπει το πρόσωπο του δασκάλου για να κατανοεί αν έχει κάνει κάτι λάθος ή σωστά.

Σειρά ερευνών αποδεικνύουν ότι τα παιδιά μέσα από το διάβασμα του προσώπου μαθαίνουν πώς πρέπει να αντιδράσουν. Και ειδικά στις μικρές ηλικίες όπου αυτή η δυνατότητα αναπτύσσεται, είναι κρίσιμο τα παιδιά να βλέπουν τα πρόσωπα και να επικοινωνούν μέσω των εκφράσεων του προσώπου τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Μέσω της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αυτή η δυνατότητα χάνεται, κάνοντας πολύ πιο δύσκολη τη δυνατότητα διδασκαλίας.

Και βεβαίως, υπάρχουν και παιδιά που δεν μιλούν αρκετά καθαρά. Η επικοινωνία με αυτά τα παιδιά γίνεται ευκολότερη όταν μπορείς να βλέπεις το πρόσωπο και να διαβάζεις εκφράσεις αλλά και τα χείλη. Με τη μάσκα αυτή η δυνατότητα χάνεται.

Τώρα, φαντασθείτε ότι αυτά τα πολύ πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα αφορούν τάξεις με 25 μαθητές, με διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες, προβλήματα και δεξιότητες, στα οποία θα πρέπει ο δάσκαλος να λειτουργεί και ως αυτός που επιβάλλει το μέτρο του να φορούν τη μάσκα.

Θα τα δούμε όλα στην πράξη, αυτό είναι σίγουρο, όμως ο προβληματισμός για το ρεαλιστικό του μέτρου που αποφασίστηκε είναι πέρα για πέρα βάσιμος.

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ