15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς θα καταλάβω αν έχω ανοσία μετά τον εμβολιασμό

Ημερομηνία:

Μπορεί η πρώτη δόση του εμβολίου να μας προστατεύσει από τη λοίμωξη Covid-19 και για πόσο καιρό; Πότε ακριβώς έχουμε ισχυρά αντισώματα και μπορούμε να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς; Υπάρχει εξέταση που να δείχνει πόσο θα διαρκέσουν και αν θα χρειαστούμε τρίτη δόση;

Η πρώτη δόση του εμβολίου μας προστατεύει συνήθως μόνο μέχρι το διάστημα που θα κάνουμε και τη δεύτερη, επισημαίνουν οι ειδικοί, και αυτή η προστασία ξεκινά μετά τις πρώτες 15 ημέρες.

Άρα για τα εμβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech και Moderna) η ανοσία έχει αποδειχθεί ότι είναι ισχυρή και προστατεύει από τη λοίμωξη Covid-19 για περίπου ένα μήνα και γι’ αυτό και συνίσταται απαραίτητα η δεύτερη δόση, ενώ στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, η ανοσία με την πρώτη δόση διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Με τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson η ανοσία διαρκεί περίπου έξι μήνες.

Πώς όμως θα μάθουμε αν έχουμε δημιουργήσει ισχυρά αντισώματα και πόσο θα διαρκέσουν;

«Υπάρχει μία εξέταση αίματος η οποία θα πρέπει να γίνεται 20 ημέρες μετά και τη δεύτερη δόση ή μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, η οποία μετράει τα αντισώματα. Η εξέταση αυτή θα μας βεβαιώσει για την ποσότητα των αντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί από το εμβόλιο του κορωνοϊού και με αυτήν μπορούμε και να καταλάβουμε και στο περίπου για πόσο καιρό θα έχουμε την ανοσία», λέει στο topontiki.gr o Γιώργος Βιδάκης, ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος, πρόεδρος του Iatrica.

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετοί που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και μετά από 20 μέρες κάνουν μέτρηση αντισωμάτων.

«Οι τιμές που βλέπουμε στο εργαστήριο είναι πολύ διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και αν είναι στην ίδια ηλικία και έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο. Για παράδειγμα, κάποιοι έχουν αντισώματα που φτάνουν τις 60 με 70 μονάδες με την πρώτη δόση και κάποιοι που έχουν μόλις 2 μονάδες. Η διαφορά αυτή είναι τεράστια και δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν αντισώματα, όμως το άτομο που έχει τα λίγα, θα καλύπτεται μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τη δεύτερη δόση. Άρα γι’ αυτό και οι επιστήμονες συμβουλεύουμε να γίνεται οπωσδήποτε η δεύτερη δόση. Διότι σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη δόση χρονικά απλώς μας καλύπτει για μερικές ημέρες μέχρι να γίνει η δεύτερη».

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάκη, το σωστό είναι να κάνουμε την εξέταση που ονομάζεται τίτλοι αντισωμάτων 20 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορούμε να συμπεράνουμε και για περίπου πόσο καιρό θα έχει κάλυψη το άτομο που έχει εμβολιαστεί.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ