23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς τίμησε η ΚΝΕ στην Κρήτη την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία:

Στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχές Κρήτης της ΚΝΕ αναφέρεται:

“Με πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη τίμησαν το ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στέλνοντας παράλληλα αγωνιστικό μύνημα διεκδίκησης και σπάζοντας στην πράξη τις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν απο την Κυριακή 15 Νοέμβρη με την εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις στην περιοχή. Η συζήτηση ερωτήσεων – απαντήσεων που οργανώθηκε με καλεσμένο το σύντροφο Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΚΝΕ την περίοδο της εξέγερσης του πολυτεχνείου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, είχε μεγάλη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών.

Η συζήτηση χωρίστηκε σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες οδηγηθήκαμε στην Δικτατορία, την κατάσταση που διαμορφώθηκε εκείνη την περίοδο, τα διλήμματα και την συζήτηση που επικρατούσε. Στο δεύτερο μέρος έγινε αναλυτική συζήτηση για την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκείνους τους μήνες, την τιτάνια προσπάθεια να ανασυγκροτηθούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, το πώς οργάνωναν τα μέλη της ΚΝΕ την συζήτηση, την προπαγάνδα, την διακίνηση του Οδηγητή, πως οργάνωναν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις. Τέλος, στο τρίτο μέρος της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στις μέρες της κατάληψης, στην σημαντική συμβολή της ΚΝΕ ωστε να αποτυπωθούν τα αιτήματα “ΕΞΩ αι ΗΠΑ” “ΕΞΩ το ΝΑΤΟ” αλλά και την ΚΟΑ του ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας συνολικά, να συνδεθεί με τους εργαζόμενους, να αποκτήσει δυναμική. Επισημάνθηκε το κρίσιμο συμπέρασμα της ανάγκης ύπαρξης οργανωμένης πρωτοπορίας σε κάθε φάση και κάτω απο οποιαδήποτε συνθήκες που αποδείχθηκε αφού η ίδρυση της ΚΝΕ επέδρασε θετικά και προωθητικά στον ξεσηκωμό.

Την Δευτέρα οι οργανώσεις ρίχτηκαν στην μάχη για να “ακουστούν δυνατά τα συνθήματα και τα επίκαιρα μυνήματα του ξεσηκωμού” όπως καλούσε ο Ριζοσπάστης. Συνεργία της ΚΝΕ οργάνωσαν αφισοκολλήσεις και αναρτήσεις πανό σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σχολεία, στις φοιτητικές εστίες για να φτάσει το ανατρεπτικό μύνημα σε όσους περισσότερους νέους της κάθε πόλης “Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την Ανατροπή!”   

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οργανώθηκε οικονομικό κλείσιμο όπου μέλη και φίλοι της Οργάνωσης εισέφεραν Κόκκινα Μεροκάματα και εισφορές για την Οικονομική εξόρμηση, που πραγματοποιεί το Κόμμα μας και προς τιμήν των 102 χρόνων που συμπλήρωσε το ηρωικό κόμμα μας το ΚΚΕ, παίρνωντας παράλληλα και την τιμητική κάρτα που επιμελήθηκε η οργάνωση Κρήτης του Κόμματος.

Την Τρίτη 17 Νοέμβρη απο νωρίς το πρωί μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ρίχτηκαν στην μάχη για τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου. Στο Ηράκλειο σε μια κίνηση αιφνιδιασμού μέλη της ΚΝΕ ανήρτησαν γιγαντοπανό στα ενετικά τείχη με το κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και τους νέους της πόλης με σύνθημα δανεισμένο απο το εξώφυλλο του περιοδικού της ΚΝΕ του Οδηγητή “Στις κρίσιμες στιγμές, δυναμώνουμε τον αγώνα …για να νικήσει η Ζωή! ΚΚΕ-ΚΝΕ”. Τα μέλη της ΚΝΕ ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το Κ.Κ.Ε. στην πρωτοπορία”, “Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά!”, “Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί!” και “Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!” δέχθηκαν την αναγνώριση και το χειροκρότημα του κόσμου.

Την ίδια ώρα στα Χανιά αναρτήθηκε γιγαντοπανό και ακούστηκαν αγωνιστικά τραγούδια από τα γραφεία του Κόμματος στο κέντρο των Χανίων με τα συνθήματα να αντηχούν στους γύρω δρόμους.

Στην συνέχεια αντιπροσωπείες των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνι στις συγκεντρώσεις σε κάθε νομό της Κρήτης. Το απόγευμα της ίδια μέρας με ντουντούκες και με τρικάκια ακούστηκαν τα συνθήματα της επετείου στις γειτονιές που ζουν εργατικές λαϊκές οικογένειες, μαθητές που έδωσαν μεγάλο αγώνα τους τελευταίους μήνες, φοιτητές που εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ κατήγγειλαν το όργιο αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών και απαίτησαν να αφεθούν ελέυθεροι όλοι οι συλληφθέντες το ίδιο βράδυ”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...